Володимир Зеленський. Джерело: president.gov.ua

"Зберегти архітектуру співпраці": Зеленський звернувся до народу Швеції (відео)

Президент Володимир Зеленський виступив на відкритті міжнародної виставки "Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України". Він заявив, що варто зміцнити українсько-шведські союзи й альянси, щоби вони реально захищали життя.

Про це повідомив Офіс президента України.

"Вдячний вам за увагу до України та українців і за вашу життєво важливу підтримку для нас у битві заради свободи. Ця битва триває століттями. Буває, що вона спалахує жорстокими протистояннями. А буває, що ця битва згасає, ніби заморожуючись, аби згодом знову розгорітися", — зазначив Зеленський.

За його словами, це битва не просто між країнами чи ідеологіями. В її основі — боротьба двох сторін людської душі. Тієї, що поважає життя та сприймає інших нарівні із собою, та тієї, що поважає тільки себе та будь-кого іншого розглядає як загрозу.

"Кожен континент і кожна епоха страждали через спалахи цієї битви. Часом перемагало життя. Часом гору брала зневага до всього живого. Втома від втрат породила мрію людей про вічний мир, і народи розпочали вчитися — вчитися робити якнайдовшими періоди миру. Деяким народам вдалося. А деяким просто не пощастило зі сусідами", — наголосив український президент.

Він додав, що Україна ніколи не хотіла війни, яка триває зараз і яка здається анахронічно недоречною у ХХІ столітті, нагадуючи ХІХ або навіть XVII століття. Неспровокована та злочинна російська агресія — це відображення злої частини людської душі, яка бореться за панування, зневажає життя і яка нічого не навчилася з історії, хоча полюбляє про історію згадувати.

"Нашим народам, українському та шведському, вже доводилося захищатися від такого зла. Ми бачили, як інші народи підпадали під владу найгіршого в людській природі, як Росія зараз, та розпочинали війни проти свободи інших. Але Європа навчилася це долати — навчилася підпорядковувати правилам миру, совісті та повазі до інших те зло, яке може виникати в людській душі. Європа навчилася будувати мир", — зауважив український президент.

Тому, на його переконання, ми маємо зберегти цей досвід — архітектуру співпраці у Європі та в Атлантичному просторі, яка працює заради нашої спільної безпеки. А також зміцнити наші союзи й альянси, щоби вони реально захищали життя і в сучасну епоху, і в майбутньому. Щоби XXI століття все ж таки відрізнялося від ХІХ чи ХVII — відрізнялося саме миром, який не зруйнує жоден реваншист.

"Ми повинні привчити Росію поважати інших. Ми маємо змусити її шукати шлях до миру. І це можливо. Памʼятаймо: в історію входять не ті, кому було легко та хто змирився, а ті, кому було складно, але вони вистояли. Українців і шведів об’єднує понад тисячу років спільної історії. Ми зберегли власну культуру та свій спосіб життя. Ми навчилися цінувати мир. І ми пройдемо теперішні випробування. Гідно пройдемо — у сміливості та у співпраці. Нікому не віддамо права писати нашу історію", — підсумував Володимир Зеленський.

Нагадаємо, що в п’ятницю, 16 лютого, президент України Володимир Зеленський побуває з робочими поїздками в Німеччині та Франції. Він спробує залучити важливу оборонну допомогу, а також підпише двосторонні документи про гарантії безпеки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.02.2024 10:52