Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Залучення військової допомоги та гарантії безпеки: Зеленський відвідає сьогодні дві європейські столиці

У п’ятницю, 16 лютого, президент України Володимир Зеленський побуває з робочими поїздками в Німеччині та Франції. Він спробує залучити важливу оборонну допомогу, а також підпише двосторонні документи про гарантії безпеки.

Про це повідомив Reuters. Журналісти агенції зазначили, що Берлін та Париж, імовірно, готові укласти відповідні угоди з Києвом за прикладом Лондона раніше у січні. Разом з тим наразі невідомі деталі документів, які підпишуть із президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Французькі офіційні особи розповіли журналістам, що документ міститиме економічні та фінансові елементи та не обмежуватиметься військовими. Угоду між Парижем і Києвом підпишуть у Єлисейському палаці в Парижі в п'ятницю ввечері.

"Логіка, що стоїть за цим, полягає в підтримці України в довгостроковій перспективі, щоби змусити російську агресію провалитися", — сказав один французький чиновник.

Джерела агенції додали, що Німеччина в питанні оборонної допомоги Україні наполягає як на європейських, так і на американських партнерах щодо суворіших зобов’язань стосовно військових постачань для Києва. Раніше також стало відомо про візит канцлера Німеччини Шольца до Вашингтона, щоби посилити допомогу для потреб України.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявляв, що Берлін передбачає 3,5 мільярда євро на постачання боєприпасів цього року і надасть в 3-4 рази більше 2024 року порівняно з 2023 роком.

Також очікується, що Зеленський виступить у суботу, 17 лютого, на Мюнхенській конференції з безпеки. Заплановано декілька двосторонніх зустрічей на полях, у тому числі з віце-президентом США Камалою Гарріс.

Нагадаємо, що під час вечірнього відеозвернення 15 лютого президент Володимир Зеленський розповів про успіхи на дипломатичному фронті. Він також повідомив про створення для України нової безпекової архітектури, яка матиме довгострокову перспективу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.02.2024 08:19