Володимир Зеленський і Олаф Шольц. Джерело: Офіс президента України

Зеленський і Шольц підписали угоду про співпраці у сфері безпеки (відео)

Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц підписали договір про співпрацю у сфері безпеки. Вони також обговорили подальшу підтримку України в оборонній, політичній і фінансовій сферах.

Про це повідомив Володимир Зеленський у своїх соціальних мережах.

"Сьогодні ми з Олафом Шольцом підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Німеччиною. Безпрецедентний документ, що закріплює німецьку підтримку для України на рівні понад сім мільярдів євро на цей рік", — зазначив він.

Зеленський уточнив, що це зброя, щодо якої вже є конкретні контракти. В угоді зафіксована чітка позиція Німеччини щодо санкцій проти агресора, трибуналу, заморожених активів.

"Угода також передбачає механізм екстрених консультацій у разі можливого майбутнього збройного нападу Росії на Україну. Дякую Німеччині та всьому німецькому народу за солідарність із нашою державою та людьми, за всю підтримку та допомогу", — підсумував український президент.

Раніше прес-секретар українського президента Сергій Никифоров розповідав, що відбулася церемонія підписання документа за участю президента України Володимира Зеленського та федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца. Йдеться про "Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Федеративною Республікою Німеччина".

Угода охоплюватиме "довгострокові зобов’язання щодо безпеки та підтримки України".

Очікується, що Зеленський також підпише безпекову угоду з французьким колегою Емманюелем Макроном. Договір планують підписати в Єлисейському палаці.

"Ця угода відповідає зобов’язанням, взятим у форматі G7 на полях саміту НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року", — заявили раніше в офісі Макрона.

В Офісі президента України також повідомили, що під час зустрічі Володимира Зеленського з німецьким канцлером Олафом Шольцом вони обговорили подальшу підтримку України в оборонній, політичній і фінансовій сферах, а також підтримку України на шляху до набуття членства у Європейському Союзі та НАТО.

Нагадаємо, що сьогодні ж президент Володимир Зеленський виступив на відкритті міжнародної виставки "Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України". Він заявив, що варто зміцнити українсько-шведські союзи й альянси, щоби вони реально захищали життя.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.02.2024 13:40