Володимир Зеленський прибув до Берліна. Джерело: Telegram-канал українського президента

"Аби якнайшвидше закінчити війну": Зеленський розпочав поїздку Європою (фото)

Президент Володимир Зеленський розпочав поїздку країнами Європи. Зараз він перебуває в Німеччині, після цього відвідає Францію. В українського лідера дуже насичений графік, під час якого відбудеться низка важливих зустрічей.

Про свою поїздку Володимир Зеленський повідомив у соціальних мережах.

"Попереду два важливі дні. Заплановані зустрічі з партнерами в Німеччині та Франції, нові домовленості та участь у Мюнхенській безпековій конференції. Нова архітектура безпеки для України, нові можливості. Робимо все, щоби якнайшвидше закінчити війну на справедливих українських умовах і забезпечити надійний мир", — наголосив він.

Раніше світові медіа повідомляли, що Берлін та Париж, імовірно, готові укласти відповідні угоди з Києвом за прикладом Лондона раніше у січні. Разом з тим наразі невідомі деталі документів, які підпишуть із президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Французькі офіційні особи розповіли журналістам, що документ міститиме економічні та фінансові елементи та не обмежуватиметься військовими. Угоду між Парижем і Києвом підпишуть у Єлисейському палаці в Парижі в п'ятницю ввечері.

"Логіка, що стоїть за цим, полягає в підтримці України в довгостроковій перспективі, щоби змусити російську агресію провалитися", — сказав один французький чиновник у коментарі Reuters.

Джерела агенції додали, що Німеччина в питанні оборонної допомоги Україні наполягає як на європейських, так і на американських партнерах щодо суворіших зобов’язань стосовно військових постачань для Києва. Раніше також стало відомо про візит канцлера Німеччини Шольца до Вашингтона, щоби посилити допомогу для потреб України.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявляв, що Берлін передбачає 3,5 мільярда євро на постачання боєприпасів цього року і надасть в 3-4 рази більше 2024 року порівняно з 2023 роком.

Нагадаємо, що сьогодні ж президент Володимир Зеленський виступив на відкритті міжнародної виставки "Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України". Він заявив, що варто зміцнити українсько-шведські союзи й альянси, щоби вони реально захищали життя.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.02.2024 11:22