Фото ілюстративне. Джерело: соцмережі

Проблеми почалися ще у 1970-х роках: краєзнавець пояснив, чому частково зупинилась "синя" гілка київського метро і що буде далі

У Києві від 8 грудня 2023 року припинила працювати частина станцій синьої гілки метро — від "Либідської" до "Теремків". У метрополітені розгерметизувався тунель — вода підтопила частину колій. Рух поїздів на цій ділянці зупинено на невизначений час.

Український краєзнавець, києвознавець, письменник та публіцист Кирило Степанець розповів у своєму відео, чому склалася така ситуація з київським метро та чого очікувати в перспективі. За його словами, цього варто було очікувати.

Степанець каже, що проблема, яка виникла, була ще з початку будівництва метрополітену. У світовій практиці це не перший такий випадок затоплення. Не вперше таке стається й саме на цій ділянці київського метро. Під час будівництва тунелю на "Теремки" була локальна катастрофа. Тоді загинули кілька робітників. Причина — підступна геологія столиці та підземні води річки Либідь.

Як зазначив історик, розпланувати будівництво метро на "Теремки" хотіли ще в 1970-х роках. Перша станція під назвою "Автовокзал" на генеральних планах розбудови метро з'явилася у 1978 році.

Фото: план розбудови київського метрополітену, 1991 рік. Джерело: скріншот з відео

Фото: план розбудови київського метрополітену, 1991 рік. Джерело: скріншот з відео

Проте до будівництва тунелю приступили лише в середині 1980 років. На той час було пробито чималу відстань під річкою Либідь, але далі тунелі вткнулися у величезні ґрунти, які були забиті накопиченнями бруду, глини, землі. Ці плавуни були розташовані під великим тиском, а при розкриванні вони переміщалися. Тому через складні геологічні умови заплановане будівництво в тому напрямку було зупинено.

Його вдалося відновити у 2005 році. За декілька років проклали ще один новий тунель паралельно збудованому. Проте восени 2008 року сталася надзвичайна катастрофа. Під час будівництва тунелю загинули декілька працівників, які натрапили на один з плавунів, що були в колишніх водоносних горизонтах під річкою Либідь. Після цього випадку вирішили заморозити ґрунти й роботи відновилися далі.

У 2010 році до влади прийшов Віктор Янукович, який вимагав форсованими темпами відкрити ці станції.

"Я бачив на власні очі, як швидко гнали будівництво, щоб показати, які до влади прийшли господарники. Вони здали в експлуатацію тунелі, коли там ще багато робіт не було закінчено. В тунелях стояли величезні калюжі води, можливо вже тоді були якісь протоки. Варто зазначити, що Янукович, піарячись на відкритті цих станцій — "Деміївська", "Васильківська", "Голосіївська", не допустив на захід нікого зі сторонніх. Тобто вони хотіли запустити якнайшвидше ці тунелі", — пояснив Степанець.

Фото: Микола Азаров на відкритті однієї із станцій київського метро. Джерело: скріншот із відео

Фото: Микола Азаров на відкритті однієї зі станцій київського метро. Джерело: скріншот із відео

Відповідно таке форсування будівництва також заклало "міну сповільненої дії". Тому причинами сьогоднішньої ситуації можна назвати як складні геологічні умови, так і порушення самого будівництва.

Києвознавець попередив, що цей час мешканцям Теремків варто готуватися до різних сценаріїв, в тому числі й найгірших.

"Можливо доведеться будувати паралельний тунель, тому що, судячи з того, що ми бачимо на відео, там протікає плавун дуже серйозний. Тому дуже правильно було зараз припинити там рухи потягів, щоби не сталося великої катастрофи", — додав історик.

Нагадаємо, 8 грудня у столиці зупинили рух поїздів від станції метро "Деміївська" до "Теремків" на синій гілці через розгерметизацію тунелю. Місцева влада повідомляла, що ремонт триватиме близько шести місяців. Поїзди синьою гілкою курсуватимуть лише між станціями "Героїв Дніпра" та "Либідська" (вона буде кінцевою), а закриті станції використовуватимуть як укриття. В адміністрації заявили, що працюватимуть дублювальні маршрути наземного транспорту, однак у зв'язку із цим на тій ділянці щоденно утворюються значні затори.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль скликав засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, щоб обговорити ситуацію зі столичним метрополітеном. Водночас правоохоронці у зв’язку з підтопленням тунелів Київського метрополітену вже розпочали досудове розслідування за фактом службової недбалості. Під час досудового розслідування слідчими та прокурорами будуть досліджені обставини, що призвели до вказаних наслідків.

13 грудня між станціями метро "Теремки" — "Деміївська" запрацював "човниковий" рух поїздів. Це означає, що той самий поїзд рухатиметься в обидва боки по тій самій колії без обороту в кінцевих пунктах. Вагони їздитимуть непошкодженим тунелем.

Того ж дня у Києві правоохоронці провели обшуки у Комунальних підприємствах "Київський метрополітен", "Метробуду" та структурних підрозділах Київської міської державної адміністрації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.12.2023 05:10