Фото: іnlviv.in.ua

Проти Паші "Мерседеса" порушили кримінальну справу, — нардеп

В Україні порушили кримінальну справу проти скандального митрополита Української православної церкви Московського патріархату Павла, більш відомого у мережі як Паша "Мерседес". Справу порушили на основі звернення нардепа Ярослава Юрчишина. 

Як повідомив сам народний обранець, його обурили слова митрополита Павла, сказані під час різдвяної проповіді.

"Успенський собор віддали розкольнику і самосвяту. Розкольник це Філарет (почесний патріарх Філарет), самосвят — Епіфаній (глава ПЦУ митрополит Епіфаній, – ред.). Мені кажуть пом'янути (за богослужінням, таким чином визнавши зверхність ПЦУ, ред.) Епіфанія. Кого — сущого біса? Розкольника? Вся "мерзенність" розпочалася з Філарета", — сказав тоді Павло.

За словами Юрчишина, такими митрополит Павло сіє розбрат серед вірян, тому направив звернення до Офісу генпрокурора.

В Офісі генпрокурора відповіли, що ці висловлювання "спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті між вірними УПЦ МП та ПЦУ, шляхом приниження ПЦУ порівняно з УПЦ МП і вживання щодо ПЦУ та її священнослужителів образливих найменувань".

Нагадаємо, 7 січня, на Різдво, Епіфаній вперше провів богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Це перша в історії літургія предстоятеля автокефальної Православної церкви України в Лаврі. Раніше богослужіння у Різдво в Успенському соборі проводила лише УПЦ Московського патріархату.

Відомо, що наприкінці грудня Міністерство культури та інформаційної політики заявляло, що рекомендуватиме не продовжувати терміни оренди УПЦ Московського патріархату Успенського та Трапезного храмів у Національному Києво-Печерському заповіднику.

Наприкінці 2022 року СБУ проводила численні обшуки на об'єктах, які використовує УПЦ МП. Там знаходили російські паспорти, матеріали, що прославляють "русскій мір", російські гроші й паспорти.

Ввечері 4 січня стало відомо, що предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній на Різдво 7 січня проведе богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Мінкульт дав дозвіл Православній церкві України на проведення різдвяної служби в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Національний Києво-Печерський заповідник уклав угоду з Православною церквою України на користування Успенським собором лаври терміном на один день.

Суспільство, 19.01.2023 18:22