Фото: росЗМІ

Путін скликає екстрену нараду через падіння рубля, — ЗМІ

Протягом останнього року російський рубль впав до історичного мінімуму. Президент країни-агресора Володимир Путін скликає екстрену нараду, яка буде присвячена посиленню валютного контролю в Росії.

Про це повідомляє Financial Times.

Президент РФ має намір заслухати представників Міністерства фінансів країни та вимагати від експортерів конвертувати частину свого валютного виторгу, велика частина якої в цей час знаходиться за кордоном..

"Пропозиції Міністерства фінансів, з якими ознайомилася FT, вимагають від експортерів продавати до 80% свого виторгу в іноземній валюті протягом 90 днів після постачання і забороняють компаніям, які відмовляються підкорятися, отримувати державні субсидії", — йдеться в матеріалі.

Видання зазначає, що запропоновані заходи включають заборону на виплату дивідендів і надання кредитів за кордоном, скасування імпортних субсидій та скорочення кількості іноземної валюти, яку експортерам дозволено вивозити з Росії.

Чому падає курс рубля

Падіння російського рубля відбувається на тлі значного відтоку валюти та погіршення умов зовнішньої торгівлі, оскільки санкції у зв'язку з війною проти України позначаються на економіці. За даними Bloomberg, рубль ослаб на 23% стосовно долара у поточному році. Це поставило його в трійку найгірших показників ринків, що розвиваються, з турецькою лірою та аргентинським песо. Такий рівень востаннє спостерігався протягом першого місяця після того, як розпочалася війна Росії проти України.

Нагадаємо, у Національному банку України розраховують, що цього року вдасться уникнути фінансування видатків держбюджету шляхом емісії гривні.

Раніше повідомлялось, що рівень бідності в Україні торік зріс з 5,5% до 24,2%. Внаслідок повномасштабного вторгнення РФ понад сім мільйонів українців опинилися за межею бідності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.08.2023 21:32