Фото: Офіс президента

Путін влаштував би в Україні ще один Голодомор, — Зеленський

Президент Володимир Зеленський вважає, що російський диктатор Володимир Путін влаштував би ще один Голодомор в Україні, якби мав таку можливість.

Відповідну заяву український гарант зробив під час виступу на другому міжнародному саміті ініціативи Grain from Ukraine у Києві.

"Путін пишається, що наслідує найбільших убивць XX століття. Якби він міг влаштувати Україні ще один голодомор, він би це зробив", — наголосив президент.

Зеленський також нагадав, що у перший день повномасштабної війни російський флот заблокував українські морські порти та продовольчий експорт з України, який має критичне значення для світу.

"Десятки країн і сотні мільйонів людей на величезному просторі від Західної Африки до Східної Азії залежать від того, чи стабільний ринок продовольства", — зазначив президент. 

Гарант переконаний, що Росія й далі намагатиметься використовувати дефіцит продовольства й перетворювати голод на зброю. Водночас за його словами, українська гуманітарна ініціатива Grain from Ukraine, яка об’єднала вже майже 40 країн і міжнародних організацій, допомагає тим державам, які найбільше потерпають від дефіциту продовольства. Вони вже отримали понад 170 тисяч тонн продовольства завдяки цій гуманітарній ініціативі.

Зеленський також повідомив, що готується до відправлення чергове судно, яке перевезе в порт Нігерії зерновий вантаж, що допоможе майже 400 тисячам людей. Український лідер наголосив, що український народ, який свого часу пережив страшний штучний, організований ворогом голод, особливо сприймає загрозу голоду для будь-якого іншого народу.

"Ніколи більше голод не повинен стати зброєю проти свободи людей. І кожен, хто намагається саме так використовувати голод, кожен, чий терор служить хаосу на продовольчому ринку, повинен відповідати за це перед усім світом. Росія повинна відповідати. Я впевнений, що так і буде", — резюмував Зеленський.

Нагадаємо, 25 листопада в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів. Цей День пам'яті відзначають щороку у четверту суботу листопада на підставі указів президента 1998 та 2007 років. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.11.2023 19:29