Фото: росЗМІ

Путіна спіймали на брехні про касетні боєприпаси

Російський президент Володимир Путін збрехав, що РФ не використовує касетні боєприпаси на війні з Україною. Диктатор погрожує бити такими снарядами у відповідь.

Про це Путін заявив в ефірі одного з пропагандистських телеканалів.

Військові та західні аналітики неодноразово доводили, що Росія обстрілювала касетними боєприпасами українські території. Гатила вона по цивільних людях у Харківській, Сумській, Київській, Донецькій, Одеській, Херсонській та Миколаївській областях. Тепер же Путін стверджує, що такого не було.

"Хочу сказати, що в Росії достатній запас різного роду касетних боєприпасів, різного роду. Досі ми цього не робили, не застосовували, і у нас не було такої необхідності. Але, звичайно, якщо вони будуть застосовуватися проти нас, ми залишаємо за собою право на дзеркальні дії", — заявив Путін.

Організація Human Rights Watch також наводила докази більш як десяти випадків їх використання Росією. Зокрема, 24 лютого 2022 року відбувся удар касетною боєголовкою 9Н123, яка містила 50 суббоєприпасів, по лікарні у Вугледарі. Тоді четверо людей загинули, ще четверо постраждали. Також касетними боєприпасами із систем залпового вогню "Смерч" та "Ураган" рашисти гатили по Миколаєву 7, 11 та 13 березня. 28 лютого торік окупанти атакували ракетами з касетними снарядами 9М55К "Смерч" три райони Харкова з 72 суббоєприпасами 9N235. Тоді загинуло дев'ять мирних мешканців, 37 постраждали.

Які саме касетні боєприпаси Україна отримала від США

За інформацією The Washington Post, йдеться насамперед про передачу артилерійських снарядів М864 для 155-мм гаубиць. Артилерію цього стандартного для країн НАТО калібру Україні надавали як США, так і інші західні країни.

Український портал Defence Express ще раніше пояснював, що американські 155-мм артснаряди DPICM з касетною бойовою частиною — "це 88 окремих субелементів, які гарантовано накривають зону діаметром 300 метрів". Завдяки цьому один такий снаряд виконує роботу десятків звичайних осколково-фугасних.

"Тобто їх використання дозволить зменшити потребу у боєприпасах взагалі, зменшити кількість необхідних пострілів для виконання вогневого завдання, що зберігає не тільки ресурс артилерійських систем, але й життя українських артилеристів", — наголошували аналітики Defence Express.

У випадку снарядів М864 йдеться про 72 суббоєприпаси всередині. Такі боєприпаси виробляли в США з 1987 року.

Основні характеристики кластерних артилерійських снарядів М864:

  • Довжина із підривником: 899 мм
  • Вага без підривника: 46,3 кг
  • Вміст: 72 суббоєприпаси двох типів (48 шт. M42, 24 шт. M46)
  • Дальність: 28,4 км при стрільбі з гармати з довжиною ствола до 39 калібрів.

Нагадаємо, очільник Білого дому Джо Байден заявив, що рішення надати українцям касетні боєприпаси було непростим, адже дискусії з приводу того, чи буде це безпечно для цивільного населення, ведуться не перший місяць. Україна давно зверталася до США з проханням надати такі снаряди, однак досі Білий дім вагався — зокрема і через те, що чимало союзників Вашингтона в НАТО відмовилися від цих боєприпасів.

Раніше повідомлялось, що українські військові ставитимуться із максимальною відповідальністю до використання касетних боєприпасів, оскільки такий вид зброї має потужну дію. Відомо, що США оголосили про передачу Україні касетних боєприпасів 7 липня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.07.2023 14:32