Рада Безпеки прийняла історичну резолюцію про сексуальне насильство в ході конфліктів

24 КВІТНЯ 2019 11:58

Обговоривши проблему сексуального насильства як інструменту ведення війни, члени Ради Безпеки прийняли резолюцію, в якій йдеться про необхідність покінчити з безкарністю за сексуальні злочини, зміцнити механізми їх розслідування і забезпечити надання всебічної допомоги жінкам і дівчаткам, які постраждали від сексуального насильства. 13 членів Радбезу проголосували «за», Китай і Росія утрималися, повідомляє UN.

За словами Крістофа Хойсген, Спеціального представника Німеччини і автора резолюції, прийняття документа стало «знаковою подією». Зокрема, в резолюції зроблено серйозний акцент на необхідності залучати до відповідальності винних у сексуальних злочинах і надавати всебічну підтримку їх жертвам.

Члени Ради пропонують цілий ряд заходів, покликаних реалізувати ці положення. Вони також приділили увагу становищу жінок, що завагітніли в результаті зґвалтування, і долю дітей, народжених в результаті насильства. Однак, як сказав Хойсген, за наполяганням «однієї держави» з проекту були виключені ряд положень, зокрема положення, що стосується надання таким жінкам послуг в області репродуктивного здоров'я - мова йде про право жінки перервати небажану вагітність.

Рада Безпеки також постановила зміцнити механізми відстеження подібних злочинів і посилити санкції відносно винних в них.

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя заявив, що Москва послідовно виступає «за викорінення цього огидного військового злочину».

За словами російського посла, небажані положення вдалося виключити, що дозволило Росії не блокувати прийняття документа.

Тим не менше, більшість учасників сьогоднішнього засідання, а в ньому брали участь Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас, лауреати Нобелівської премії світу 2018 року Дені Муквеге Мукенгере і Надя Мурад, адвокат Амаль Клуні, співзасновник і керівник Лівійського руху жінок Інасіо Мілуд, вважають прийнятий документ проривом і сподіваються, що він допоможе захистити жінок від насильства і домогтися для них справедливості.

Світ, 24.04.2019 11:58