Фото: ВРУ

Рада повернула перевірки та пожиттєвий статус політично значущих осіб

Народні депутати ухвалили в цілому законопроект про посилення фінансового моніторингу PEP (політично значущих осіб). Тепер замість трьох років після посади топ-посадовці будуть фактично мати статус РЕР довічно.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

За відповідне рішення проголосували 276 депутатів. Зазначається, що закон (проект №9269-д) передбачає створення реєстру політично значущих осіб (Politically Exposed Persons, РЕРs) та повернення для них пожиттєвого фінансового моніторингу (замість трьох років, як це було встановлено з початку війни).

Рада підтримала посилення фінмоніторингу політично значущих осіб

Фото: Telegram Ярослава Железняка

За його словами, головною новацією у документі є те, що замість трьох років після посади, топ-посадовці будуть фактично мати довічний статус політично значущих осіб. Але одночасно законопроектом посилюється відповідальність СПФ (наприклад, банків) за необґрунтовану відмову користувачам фінансових послуг.

"Редакція затверджена до другого читання відповідає стандартам AML/CFT. Та буде зарахована як виконання вимог МВФ. Конкретно номер 14-ий structural benchmark, який мав бути виконаний до кінця вересня поточного року", — зауважив Железняк.

За його словами, це останній крок для початку перемовин про членство України у ЄС.

Хто є політично значущими особами (PEP)

Фізичні особи, які мають або мали повноваження щодо виконання значних публічних функцій, незалежно від місця перебування або місця, де вони здійснюють їх функції. Політично значущі особи поділяються на національних, іноземних та тих, які виконують публічні функції в міжнародних організаціях.

PEP в Україні діляться на такі категорії: національні публічні діячі, іноземні публічні діячі та публічні діячі міжнародних організацій. Перелік приблизно однаковий в усіх країнах та відповідає рекомендаціям Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (FATF). Прирівнюваними до РЕР особами є члени сім'ї державних діячів та пов’язані особи (наприклад, ділові та бізнес-партнери). Новий закон про фінансовий моніторинг скоротив перелік тих, кого вважати членами сімей. До цього переліку на сьогодні входять лише найближчі родичі.

Варто зауважити, що PEP не може зарахувати кошти на рахунок в банку, придбати нерухомість, оплатити послуги, якщо офіційний дохід не дозволяє згенерувати відповідну суму. Якщо фінансова операція РЕР є підозрілою, банк передає інформацію про неї до правоохоронних органів для детальної перевірки.

Нагадаємо, раніше скандальний нардеп Максим Бужанський пропонував поправку до законопроекту про політично значущих осіб, за якою передбачалося набрання законом сили лише після вступу України в Євросоюз. Таким чином вона фактично блокувала перспективи вступу. 13 жовтня парламентський комітет підтримав цю поправку. 16 жовтня він переглянув це рішення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.10.2023 14:43