Фото: Facebook-сторінка Рустема Умєрова

Рада призначила Умєрова міністром оборони: що про нього відомо

У середу, 6 вересня, парламент призначив Рустема Умєрова міністром оборони України. Раніше він очолював Фонд державного майна.

Кандидатуру Умєрова підтримали 338 парламентарів.

голосування за Умєрова

Скріншот

Ще 3 вересня президент України Володимир Зеленський повідомив, що вирішив провести заміну міністра оборони України. Замість Олексія Резнікова, за його словами, оборонне відомство має очолити Рустем Умєров: "Верховна Рада України добре знає цю людину, і пан Умєров не потребує додаткових представлень. Очікую від парламенту підтримки цієї кандидатури".

Вже 4 вересня Резніков написав заяву про відставку, а наступного дня його звільнили з посади міністра оборони. Також Рада у вівторок відправила у відставку Умєрова з посади голови ФДМУ. Після цього президент Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду кандидатуру Умєрова на посаду міністра оборони.

6 вересня стало відомо, що у відставку подали три заступники міністра — Володимир Гаврилов, Віталій Дейнека та Андрій Шевченко.

Що відомо про Рустема Умєрова

Рустем Енверович Умєров народився в 1982 році в Самарканді Узбецької РСР, в сім’ї вихідців з Алушти (Крим, Україна). Етнічний кримський татарин і мусульманин. Закінчив Кримську гімназію-інтернат для обдарованих дітей Міністерства освіти і науки Автономної Республіки Крим. Стипендіат за Програмою обміну майбутніх лідерів (FLEX), США. Має диплом бакалавра за спеціальністю "Економіка". Здобув диплом магістра за спеціальністю "Фінанси" у Національній академії управління. Рустем Умєров одружений та виховує трьох дітей.

Кар'єрні здобутки 

Рустем Умєров розпочав свою кар’єру в компанії lifecell, обіймаючи різні керівні посади з 2004 по 2010 роки. Керував напрямками юридичної підтримки та логістики. Паралельно почав в цей час займатись інвестиційною діяльністю. У 2013 році разом із братом Асланом Омєр Киримли заснували інвестиційну компанію ASTEM і благодійний фонд ASTEM Foundation Компанія ASTEM управляє інвестиціями у сферах комунікацій, інформаційних технологій та інфраструктури. У 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання від партії "Голос" номером 18 у списку як безпартійний. Член однойменної фракції.

Рустем Умєров

Фото: Офіс президента України

Рустем Умєров очолював Фонд державного майна з 7 вересня 2022 року.

Роль Умєрова у питанні деокупації Криму

Ще до окупації Криму сім'я Умєрових ініціювала відновлення культурної та історичної спадщини Криму. Сам чиновник працював над відновленням історичних та політичних прав кримських татар, а також активно лобіює ухвалення важливих для кримських татар законопроектів: про корінних народів і статус кримськотатарського народу.

У 2007 році Умєров став співзасновником міжнародної організації Bizin Qirim та ГО "Земляцтво кримських татар", а за кілька років — "Фонду Розвитку Криму". 

У 2012 році Рустем Умєров став співзасновником та членом правління Кримської міжнародної бізнес-асоціації та довіреною особою кандидата в народні депутати в 10 окрузі в АР Крим Ахтема Чигойза.

Рустем Умєров

Фото: Офіс президента України

Умєров — делегат Курултаю кримськотатарського народу, радник лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Він також був заступником керівника постійної делегації до Парламентської Асамблеї Ради Європи до призначення очільником ФДМУ. З грудня 2020 року був співголовою депутатського об’єднання Кримська платформа у Верховній Раді.

Одним із головних векторів у діяльності Рустема Умєрова була постійна комунікація щодо питань обміну кримських політв'язнів та військовополонених. Зокрема у 2017 році він сприяв звільненню двох політв'язнів Кремля — кримських татар Ахтема Чийгоза та Ільмі Умєрова.

Був співголовою депутатського об'єднання "Кримська платформа", учасник української переговорної групи з РФ. Є одним із донорів програми Ukrainian Emerging Leaders у Стенфордському університеті, яка навчає українських політиків, юристів, соціальних підприємців, бізнесменів та громадських лідерів. Нагороджений Орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.09.2023 13:22