Фото: Верховна Рада України

Рада розгляне законопроект про мораторій на виплати за державним боргом

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету рекомендував парламенту ухвалити за основу і в цілому законопроект 11396-1, який дає Кабінету міністрів право вводити мораторій на виплати за зовнішнім державним боргом.

Про це повідомила голова бюджетного комітету Роксолана Підласа.

За словами посадовиці, відповідний проект закону містить дві головні норми:

  • дозволити уряду взяти гарантований державою борг колишнього Укравтодору в "периметр" державного боргу і здійснити його реструктуризацію (мова йде про серію єврооблігацій 2021 року на загальну суму 700 мільйонів доларів + відсотки). 
  • надати право уряду тимчасового призупинити виплати по зовнішньому державному боргу у разі потреби. Фактично — якщо офіційна домовленість щодо реструктуризації не буде досягнута до 10 серпня, коли наступить строк купонних виплат по одному з випусків державних єврооблігацій з погашенням у 2026 році.

"Схоже технічне рішення було вже використане у 2015 році, коли Україна прийняла Закон "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом" у травні, досягла принципових домовленостей з інвесторами в кінці серпня, і оголосила про завершення операції у листопаді", — наголосила Підласа.

Очільниця бюджетного комітету ВР додала, що Міжнародний валютний фонд в робочому порядку висловило підтримку цього законопроекту, оскільки він сприятиме посиленню боргової стійкості України — зобов’язання, яке Україна взяла на себе в Меморандумі з МВФ.

"Будемо просити ВРУ підтримати цей проект на найближчому пленарному засіданні, оскільки він є важливим елементом реструктуризації, яка дозволить заощадити на платежах з обслуговування та погашення суверенних єврооблігацій понад 10 мільярдів доларів США до кінця 2027 року", — додала вона.

Нагадаємо, раніше Міністерство фінансів України заявляло, що державний борг України з 2022 року став дешевшим в 1,4 раза та збільшив строковість в 1,6 раза. Така динаміка пов'язана збільшенням довгострокового пільгового фінансування від міжнародних партнерів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.07.2024 10:30