Фото: detector.media

Рада ухвалила важливий закон про пенсії: що потрібно знати

У четвер, 25 квітня, Верховна Рада в цілому прийняла закон №9453 про пропорційне обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України.

Про це повідомив народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко. Політик зазначив, що за документ проголосували 303 депутати.

"Згідно з цим законопроектом розмір пенсії обчислюється пропорційно до страхового стажу, набутого в Україні, для осіб, які працювали як в Україні, так і за її межами. А стаж роботи, набутий в державах колишнього СРСР, зараховується до загального страхового стажу", — розповів нардеп.

За його словами, документ визначає умови пенсійного забезпечення для військових, які набули страховий стаж в Росії. Крім того, буде здійснюватись щорічна ідентифікація пенсіонерів, які тимчасово проживають за кордоном, щоб продовжувати їм виплати пенсій.

Також, як зазначив Гончаренко, в нормах законопроекту йшлося і про збільшення пенсії працівникам ДБР.

"Але це рішення провалено", — констатував він.

Водночас, як повідомляється у пояснювальній записці, документ передбачає доповнення переліку підстав припинення виплати пенсії в разі: 

  • тимчасового проживання за кордоном за заявою пенсіонера про припинення виплати пенсії;
  • якщо особу визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою у встановленому законом порядку;
  • якщо пенсіонеру надано статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин, відповідно до Закону України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин";
  • якщо пенсію не отримували протягом шести місяців підряд в організаціях, що здійснюють виплату і доставку пенсій, або в разі відсутності протягом 6 місяців підряд видаткових операцій в установах банків по поточних рахунках, на які проводиться виплата пенсій;
  • якщо одержувачі пенсії не проходили фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством.

Також пропонується відновити умови ідентифікації для внутрішньо переміщених осіб на загальних підставах.

"Метою прийняття акта є врегулювання питання пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України, у зв’язку з денонсацією угод щодо пенсійного забезпечення з державами — учасницями Співдружності Незалежних Держав", — наголосили автори закону.

Нагадаємо, раніше у Пенсійному фонді пояснювали, що громадяни України можуть оформити пільгову пенсію за певних умов. Для цього до Пенсійного фонду необхідно надати довідку про пільговий характер роботи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.04.2024 14:27