«Райське досьє»: Із-за офшорних схем ЄС втрачає 60 мільярдів євро в рік

09 ЛИСТОПАДА 2017 11:31

60 мільярдів євро в рік - стільки несплачених податків втрачають країни Євросоюзу із-за офшорних схем. Співробітники Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів уважно вивчають документи «райського досьє», отримані від колег з Süddeutsche Zeitung. 13 мільйонів документів свідчать, що в «податковому раю» живе мало не уся ділова і політична верхівка провідних країн світу. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.

З точки зору журналістів, це абсолютно несправедливо, а з несправедливістю можна боротися тільки шляхом публікації подібних документів: - Якщо для того, щоб уникнути податків, вам треба бути усього лише багатим і найняти правильних людей - то це несправедливо. Оподаткування не може бути обов'язковим тільки для бідних або для середнього класу, правила мають бути єдині для усіх, оскільки закон не робить різниці між багатими і бідними, - вважає журналіст МКЖР Дін Старкман.

Консорціум журналістів-розслідувачів свого часу здобув популярність після публікації «панамських документів». Цього разу в їх розпорядженні - мільйони сторінок листування юридичної консалтингової компанії Appleby, старої і найбільшої на Бермудах.

Також вона працює ще в двох десятках офшорних зон. У самій компанії підтвердили, що витік документів стався в результаті хакерської атаки.

- Багато політиків говорять про те, що з офшорами пора кінчати. Але в процесі появи нової інформації ми бачимо, що такі заяви не роблять рівно ніякого впливу на розслідування. Проте ми віримо, що в майбутньому ситуація зміниться - можливо, за допомогою нових витоків, - говорить угорська журналістка Бланка Зелді.

 Проте на думку ряду аналітиків, на ділі «райське досьє» - як раніше «панамське досьє» - навряд чи серйозно вплине на ситуацію. Ведення бізнесу в офшорних зонах абсолютне легально, а питання етики і соціальну справедливість багаті і бідні розуміють по-різному.

 

Світ, 09.11.2017 11:31