Ракові клітини навчилися нейтралізувати дію хіміотерапії за допомогою бактерій

16 ВЕРЕСНЯ 2017 16:04

Вчені заявили про те, що бактерії, які часто супроводжують ракпідшлункової залози, руйнують препарати хіміотерапії і таким чином дозволяють раку «вижити».

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Science.

Рак підшлункової залози посідає шосте місце за поширеністю серед онкологічних захворювань дорослого населення. Ризик його розвитку підвищують паління, вживання спиртного, жирна і гостра їжа, а прогноз не дуже сприятливий: ефективного лікування проти нього поки немає. Погано піддається він і гемцитабіну, одному з найбільш дієвих препаратів хіміотерапії.

У ході дослідження вчені спробували зрозуміти, яким чином присутність здорових клітин іноді допомагає пухлині захищатися від дії лікарських препаратів.

У ході перших експериментів вони виявили, що клітини були заражені бактеріями Mycoplasma, і спочатку вважали це забрудненням. Однак незабаром виявилося, що ці мікоплазми здатні руйнувати гемцитабін, деактивувавши його за рахунок дії мутованої форми ферменту цитидіндеамінази.

Вченим вдалося виділити мікроби, які виробляють такий білок, у 86 з 113 проб біопсії, взятих у хворих на рак підшлункової залози.

Крім мікобактерій, це були представники багатьох інших груп. Дослідники протестували в цілому 2674 різних види, звичайних мешканців організму людини і поширених інфекцій, з'ясувавши, що близько 11% з них синтезують цю небезпечну форму цитидиндеамінази.

Події, 16.09.2017 16:04