Фото: росЗМІ

Рашисти двічі запустили по Україні експериментальні ракети "Циркон": експерт пояснив, що з ними не так

Окупанти двічі використали проти України експериментальні ракети "Циркон". Одна з ворожих цілей упала в Дніпровському районі столиці, а інша — у Вишневому під Києвом.

Про це повідомив директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Олександр Рувін в інтерв'ю "Вечірній Київ".

За даними експерта, обидві ракети, які росіяни називають гіперзвуковими, були застосовані під час атаки по Україні 7 лютого. Проте, за його словами, кількість таких ворожих цілей, випущених по Україні, може бути й більшою.

"За попередньою інформацією, дійсно маємо наявний факт використання ракети 3М22 "Циркон". Про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї. Ракета спрямовувалась у зону, де немає військових об’єктів, постраждала цивільна інфраструктура та мирні люди", — зазначив він.

Проте експерт підкреслив, що ця ракета не відповідає заявленим ворогом тактико-технічним характеристикам.

"По-перше, ця протикорабельна ракета 3М22 "Циркон" не летить зі швидкістю 8-9 Махів (близько 10 тисяч кілометрів на годину), як заявляють росіяни. За даними відповідних служб, на прикінцевій ділянці польоту ракета всього-на-всього долає 2500 кілометрів на годину. По-друге, виникають великі сумніви щодо її точності", — зазначив він.

За словами Рувіна, "Циркон" розроблявся насамперед як зброя проти авіаносців, але навряд ця ракета впорається зі своїм прямим призначенням.

"Тобто черговий російський "аналоговнєт" "Циркон", прийнятий на озброєння в Росії у 2023 році, виявився зовсім не унікальним, як, втім і їхній "Кинджал". Налякати Україну та її союзників новою зброєю не вдалося", — підсумував директор КНДІСЕ.

Що відомо про ракету "Циркон"

Ракета 3М22 "Циркон" — російська гіперзвукова протикорабельна ракета, яку створено для заміни важкої протикорабельної ракети П-700, розробленої у 70-80 роках минулого століття.

Про технічні характеристики "Циркону" мало інформації, але з того, що заявляли самі росіяни, відомо таке:

  • дальність удару — 600-1000 кілометрів;
  • швидкість польоту — до дев'яти махів;
  • маса бойової частини — 300-400 кілограмів;
  • довжина — 8-10 метрів;
  • рушій — двоступеневий (перший ступінь твердопаливний, другий — повітряно-реактивний).

Ракета може запускатися як з кораблів, так і з наземного комплексу "Бастіон". Також є можливість запуску "Циркону" з підземного ракетного комплексу берегового базування "Об'єкт-100" в Криму.

Офіційно її ще жодного разу не застосовували в бойових умовах. Російський диктатор Володимир Путін особисто вихвалявся цією "суперзброєю", коли її вперше презентували 2019 року.

Нагадаємо, британська розвідка проаналізувала наявну інформацію про застосування Росією проти України гіперзвукової ракети "Циркон". Припускається, що для її запуску російські військові використали систему берегової оборони К-300 наземного базування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.02.2024 16:15