Фото: росЗМІ

США поки не можуть підтвердили використання Росією ракети "Циркон" під час обстрілу Києва, — NYT

Сполучені Штати Америки наразі не можуть підтвердити той факт, що під час обстрілу столиці України 7 лютого війська країни-агресорки використали гіперзвукову ракету 3М22 "Циркон".

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на коментарі американських чиновників.

"Американські чиновники на умовах анонімності сказали, що вони оцінюють цю заяву, але не можуть підтвердити використання ("Циркона", — ред.) в бойових діях 7 лютого", — йдеться повідомленні.

Зокрема, науковий співробітник і експерт з морської сили в Королівському інституті об’єднаних служб Сідхарт Каушал заявив, що жоден із військових кораблів, з яких раніше випробували ракету, не діяв у Чорному морі під час атаки. Відтак, це може означати, що уламки можуть належати іншому типу ракети.

Він також розповів, що ракети була випробувана у 2015 році, а в 2022-у росіяни заявили про її готовність. За словами експерта, ракета була випробувана на двох військових кораблях, фрегаті типу "Адмірал Горшков" і підводному човні типу "Ясень". 

"Було б незвично, щоб ракета була вперше випущена в бою з судна, з якого її раніше ніколи не тестували", — наголосив Каушал.

Водночас прес-секретар Інституту судової експертизи зауважив, що уламки, які, за словами України, належать до циркону, знайшли в Київській області, не розкриваючи точного місцезнаходження.

"Якщо попередній опис Росією можливостей ракети виявиться правильним, кажуть експерти, вона зможе уникнути потужного протиракетного захисту, такого як розроблена США система Patriot, яку Україна використовувала для збиття інших російських гіперзвукових і крилатих ракет", — пише видання.

Також NYT здивував і той факт, що Росія жодним чином не відреагувала на звинувачення в обстрілі і не спростувала факту застосування ракети "Циркон".

Що відомо про ракету "Циркон"

Ракета 3М22 "Циркон" — російська гіперзвукова протикорабельна ракета, яку створено для заміни важкої протикорабельної ракети П-700, розробленої у 70-80 роках минулого століття.

Про технічні характеристики "Циркону" мало інформації, але з того, що заявляли самі росіяни, відомо таке:

  • дальність удару — 600-1000 кілометрів;
  • швидкість польоту — до дев'яти махів;
  • маса бойової частини — 300-400 кілограмів;
  • довжина — 8-10 метрів;
  • рушій — двоступеневий (перший ступінь твердопаливний, другий — повітряно-реактивний).

Ракета може запускатися як з кораблів, так і з наземного комплексу "Бастіон". Також є можливість запуску "Циркону" з підземного ракетного комплексу берегового базування "Об'єкт-100" в Криму.

Офіційно її ще жодного разу не застосовували в бойових умовах. Російський диктатор Володимир Путін особисто вихвалявся цією "суперзброєю", коли її вперше презентували 2019 року.

Нагадаємо, раніше аналітики Defense Express теж підтверджували, що під час масованого обстрілу 7 лютого війська країни-агресорки вдарили по Києву, ймовірно, гіперзвуковою ракетою 3М22 "Циркон".

12 лютого експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) підтвердили, що під час удару по Києву 7 лютого росіяни застосували гіперзвукову ракету 3М22 "Циркон".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.02.2024 12:39