Фото: Енергоатом

Рашисти планують "евакуювати" із ЗАЕС майже три тисячі працівників: чим це загрожує

Російські окупанти готують до "евакуації" людей з міста-супутника Запорізької атомної електростанції Енергодара. Йдеться про близько 3 100 осіб. 

Про це повідомили в прес-службі "Енергоатому". 

Зазначається, що насамперед йдеться про вивезення 2 700 працівників станції, які підписали контракт із фейковим АО "Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС" або іншим підприємством "Росатому", та членів їхніх родин.

"Водночас нагадуємо, що працівникам ЗАЕС виїзд з міста рашисти заборонили майже від початку окупації. Також, за інформацією Генерального штабу ЗСУ, з Енергодару до Ростовської області РФ вже вивезли частину сімей запорізьких атомників", — кажуть в "Енергоатомі".

Таким чином російські окупанти доводять свою неспроможність забезпечити експлуатацію ЗАЕС, оскільки нині там катастрофічно бракує кваліфікованого персоналу.

"Навіть тих українських працівників, які, підписавши ганебні контракти, погодились співпрацювати з рашистами, найближчим часом збираються "евакуювати". І це загострить вже й наразі вкрай нагальне питання наявності достатньої кількості персоналу для забезпечення безпеки експлуатації АЕС навіть у поточному відключеному стані", — пояснюють у прес-службі підприємства.

Водночас "Енергоатом" працює над формування колективу із необхідної кількості фахівців, здатних забезпечити безпечну роботу станції в перший період після її деокупації. Така команда вахтовим методом формуватиметься із працівників ЗАЕС, які зараз перебувають на контрольованій Україною території, а також фахівців з інших атомних станцій.

Нагадаємо,  прес-служба МАГАТЕ заявляла, що на території Запорізької АЕС спостерігається посилення військової присутності й активності. Персонал станції залишається на місці попри оголошення про евакуацію в Енергодарі. Загалом ситуація на станції стає все більш непередбачуваною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.05.2023 12:01