Олексій Резніков і Рустем Умєров. Джерело: nikvesti.com

"Разом ви прискорите перемогу": Резніков закликав світ підтримати Умєрова

Колишній міністр оборони України Олексій Резніков закликав світових лідерів підтримати свого наступника на цій посаді Рустема Умєрова та разом прискорити перемогу над окупантами.

Про це Резніков написав у колонці для The Guardian.

"Скільки триває 671 день? У контексті сучасної історії це, можливо, еквівалент декількох секунд. Але для мене це період часу, за який з Україною сталося більше, ніж багато країн переживають за століття. Це також кількість днів, протягом яких я виконував обов'язки міністра оборони моєї країни", — написав Резніков.

Він пригадав, що розпочав працювати на цій посаді 4 листопада 2021 року, коли Україна вже вісім років протистояла російській гібридній війні.

"За 112 днів Кремль розпочав повномасштабну війну, якої Європа не знала з часів Другої світової війни. Україна стала першою державою у світі, яка була змушена вести війну з агресором одразу в п'яти сферах: на суші, в повітрі, на воді, в інформаційному та кібернетичному просторах", — зазначив колишній міністра оборони України.

Резніков додав, що під час перебування на посаді він завжди думав про те, що потрібно Збройним силам України не сьогодні, а завтра.

"Це призвело до життєво важливого придбання Javelin, NLAW і Stinger; пізніше ми придбали гаубицю M777, ракетний комплекс Patriot і зараз готуємося до розгортання винищувачів F-16", — зауважив він.

Резніков подякував колегам-міністрам оборони і назвав їх людьми, які "пишуть нову сторінку світової історії".

"Саме завдяки вам українці можуть гідно протистояти російській агресії. Ми ніколи не забудемо тих, хто нам допоміг у найстрашніший час нашої історії", — наголосив він.

Він попросив міністрів підтримувати тепер новопризначеного міністра оборони України Рустема Умєрова.

"Я хотів би попросити вас бути ще чуйнішими та підтримувати мого наступника. Рустем Умєров — компетентна та професійна людина, здатна продовжувати розпочаті нами ініціативи. Разом ви прискорите перемогу України", — написав Резніков.

Що відомо про Рустема Умєрова

Рустем Енверович Умєров народився в 1982 році в Самарканді Узбецької РСР, в сім’ї вихідців з Алушти (Крим, Україна). Етнічний кримський татарин і мусульманин. Закінчив Кримську гімназію-інтернат для обдарованих дітей Міністерства освіти і науки Автономної Республіки Крим. Стипендіат за Програмою обміну майбутніх лідерів (FLEX), США. Має диплом бакалавра за спеціальністю "Економіка". Здобув диплом магістра за спеціальністю "Фінанси" у Національній академії управління. Рустем Умєров одружений та виховує трьох дітей.

Рустем Умєров

Фото: "Українська правда"

Кар'єрні здобутки 

Рустем Умєров розпочав свою кар’єру в компанії lifecell, обіймаючи різні керівні посади з 2004 по 2010 роки. Керував напрямками юридичної підтримки та логістики. Паралельно почав в цей час займатись інвестиційною діяльністю. У 2013 році разом із братом Асланом Омєр Киримли заснували інвестиційну компанію ASTEM і благодійний фонд ASTEM Foundation Компанія ASTEM управляє інвестиціями у сферах комунікацій, інформаційних технологій та інфраструктури. У 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання від партії "Голос" номером 18 у списку як безпартійний. Член однойменної фракції.

Рустем Умєров очолює Фонд державного майна України з 7 вересня 2022 року.

Рустем Умєров

Фото: "Голос України"

Роль Умєрова у питанні деокупації Криму

Ще до окупації Криму сім'я Умєрових ініціювала відновлення культурної та історичної спадщини Криму. Сам чиновник працював над відновленням історичних та політичних прав кримських татар, а також активно лобіює ухвалення важливих для кримських татар законопроектів: про корінних народів і статус кримськотатарського народу.

У 2007 році Умєров став співзасновником міжнародної організації Bizin Qirim та ГО "Земляцтво кримських татар", а за кілька років — "Фонду Розвитку Криму". 

У 2012 році Рустем Умєров став співзасновником та членом правління Кримської міжнародної бізнес-асоціації та довіреною особою кандидата в народні депутати в 10 окрузі в АР Крим Ахтема Чигойза.

Умєров — делегат Курултаю кримськотатарського народу, радник лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Він також був заступником керівника постійної делегації до Парламентської Асамблеї Ради Європи до призначення очільником ФДМУ. З грудня 2020 року був співголовою депутатського об’єднання Кримська платформа у Верховній Раді.

Одним із головних векторів у діяльності Рустема Умєрова була постійна комунікація щодо питань обміну кримських політв'язнів та військовополонених. Зокрема у 2017 році він сприяв звільненню двох політв'язнів Кремля — кримських татар Ахтема Чийгоза та Ільмі Умєрова.

Був співголовою депутатського об'єднання "Кримська платформа", учасник української переговорної групи з РФ. Є одним із донорів програми Ukrainian Emerging Leaders у Стенфордському університеті, яка навчає українських політиків, юристів, соціальних підприємців, бізнесменів та громадських лідерів. Нагороджений Орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.

Нагадаємо, що у вівторок, 5 вересня, народні депутати звільнили з посади міністра оборони України Олексія Резнікова. Відповідне рішення підтримали 327 парламентарів.

У середу, 6 вересня, парламент призначив Рустема Умєрова міністром оборони України. Раніше він очолював Фонд державного майна. Кандидатуру Умєрова підтримали 338 парламентарів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2023 11:46