Фото: sich.ua

Психологічна реабілітація ветеранів: які державні програми діють в Україні та як ними скористатися

На сьогодні в Україні діє трирівнева система надання безоплатної психологічної допомоги ветеранам війни, військовослужбовцям та членам їхніх сімей. До того ж Міністерство у справах ветеранів розробило спеціальний Реєстр суб’єктів надання послуг із психологічної допомоги для ветеранів і членів їхніх сімей.

Про це повідомили у Міністерстві у справах ветеранів у відповідь на інформаційний запит TrueUA.

Рівні психологічної допомоги ветеранам

Перший рівень передбачає соціально-психологічну підтримку та надання ветеранам соціальних послуг, зокрема соціального супроводу, соціальної адаптації, консультування. Ці послуги надають соціальні працівники, помічники ветерана та інші особи, які пройшли відповідну підготовку.

Другий рівень передбачає психологічну допомогу, яку можуть надавати в тому числі недержавні надавачі послуг з психологічної допомоги. 

Натомість на третьому рівні ветерани отримують комплексну медико-психологічну допомогу, яку забезпечують ліцензовані установи, в яких створено відповідні мультидисциплінарні команди. Така допомога передбачає терапію розладів психічного здоров’я за комплексною програмою із застосуванням психологічних, психотерапевтичних, у разі потреби медикаментозних методів та методів фізичної реабілітації.

"Мінветеранів відшкодовує вартість наданих послуг із психологічної допомоги суб’єктам другого та третього рівня, спеціалізованим закладам не залежно від форми власності, в тому числі й фізичним особам — підприємцям, які надають такі послуги", — йдеться у повідомленні.

Як ветеранам отримати безоплатну психологічну допомогу 

Міністерство розробило спеціальний Реєстр суб’єктів надання послуг із психологічної допомоги для ветеранів і членів їхніх сімей.

"Для отримання психологічної допомоги другого та третього рівня ветерани війни та члени їх сімей можуть звернутися безпосередньо до суб’єкта надання послуг, включеного до Реєстру", — зауважили у відомстві.

Підставою для отримання послуг із психологічної допомоги є:

  • направлення лікаря з надання первинної медичної допомоги, якому отримувач послуг подав декларацію про вибір лікаря, або направлення лікуючого лікаря в разі надання психологічної допомоги одночасно з наданням медичної допомоги в стаціонарних умовах;
  • особисте звернення ветерана.

Відтак, для того, аби отримати психологічну допомогу першого рівня, ветеран може звернутися безпосередньо до суб’єкта надання послуг або структурного підрозділу з питань ветеранської політики та/або структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, які є у Києві та Севастополі. Або ж військовослужбовці та їхні родини можуть звернутися до держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради та центру надання адміністративних послуг.

Натомість для отримання психологічної допомоги другого та третього рівня отримувач може звернутися безпосередньо до суб’єкта надання послуг або за наявності технічної можливості звернутися до Мінветеранів із відповідною заявою в електронній формі через Єдиний державний реєстр ветеранів війни або Єдиний державний веб-портал електронних послуг чи його мобільний додаток ("Дія").

Які документи потрібні для заяви на отримання психологічної допомоги

У Мінветеранів зазначили, що під час першого звернення отримувач послуг звертається з письмовою заявою, яка складається ним у довільній формі, або надає направлення на отримання такої допомоги й при цьому має пред'явити оригінали наступних документів:

  • паспорта громадянина України/паспорта громадянина України для виїзду за кордон або е-паспорта/е-паспорта для виїзду за кордон;
  • реєстраційного номера облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, — паспорта громадянина України з відміткою відповідного органу контролю);
  • посвідчення учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасника війни, постраждалого учасника Революції Гідності або посвідчення члена сім’ї загиблого, члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України (у разі наявності);
  • свідоцтва про народження учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасника війни, постраждалого учасника Революції Гідності (у разі, коли отримувачем послуг є батько або мати);
  • свідоцтва про шлюб (у разі, коли отримувачем послуг є дружина (чоловік) учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасника війни, постраждалого учасника Революції Гідності);
  • свідоцтва про народження дитини (у разі, коли отримувачем послуг є дитина учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасника війни, постраждалого учасника Революції Гідності);
  • свідоцтва про смерть учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасника війни, постраждалого учасника Революції Гідності (у разі, коли отримувачами послуг є члени сім’ї).

Скільки ветеранів вже скористалися послугою психологічної допомоги

У міністерстві наголосили, що послуга із психологічної допомоги почала діяти з квітня 2024 року. Тому у другому кварталі 2024 року послугу із психологічної допомоги отримали 279 ветеранів, які звернулися за психологічною допомогою. З них 51 особа зверталася повторно за допомогою.

"Водночас Центрами, що належать до сфери управління Мінветеранів, за II півріччя 2024 року було надано 31 176 послуг із соціально-психологічної допомоги та 18 543 осіб отримали послуги з-поміж ветеранів війни, членів їх сімей", — резюмували у Мінветеранів.

реабілітація військових

реабілітація ветеранів

Відповідь Міністерства у справах ветеранів на запит TrueUA

Відповідь Міністерства у справах ветеранів на запит TrueUA

Нагадаємо, раніше в Україні запрацював новий сервіс про вакансії державних органів, органів місцевого самоврядування та військових адміністрацій. Він допомагатиме ветеранам знаходити роботу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.08.2024 10:55