Фото: ілюстративне. Джерело: intertoolwest.com.ua

Речовина, яку використовують для виробництва пластику, може підвищувати ризик діабету: дослідження вчених

Команда американських вчених виявила, що невеликі дози бісфенолу А (BPA) — поширеного складника пластикових побутових предметів — збільшують ризик виникнення діабету. Його часто використовується для виготовлення дитячих пляшечок, харчових контейнерів та посуду.

Про це пише MedicalXpress, посилаючись на висновок дослідників з Каліфорнійського політехнічного університету, які протягом чотирьох днів вивчали вплив "безпечної" дози бісфенолу А на організм людини.

Так, нове дослідження попереджає, що звичайний пластиковий хімікат може збільшити ризик діабету. Вчені виявили, що люди, які отримували невеликі дози бісфенолу А (BPA), значно погіршили чутливість до інсуліну протягом чотирьох днів.

"Ми були здивовані, побачивши, що зменшення впливу бісфенолу А, наприклад використання пляшок з нержавіючої сталі або скла та банок без бісфенолу А, може знизити ризик діабету", — заявив дослідник кафедри кінезіології та громадського здоров’я Каліфорнійського політехнічного університету Тод Хагобіан.

Відомо, що для дослідження вчені безпосередньо протестували "безпечну дозу" для бісфенолу А, встановлену Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США, яка становить 50 мікрограмів на кожен кілограм ваги тіла. Виявилося, що бісфенол А (BPA) також порушує рівень гормонів у людей, що може збільшити ризик діабету другого типу.

Для дослідження команда вчених набрала 40 здорових молодих дорослих і випадковим чином призначила половині з них приймати пероральний BPA на безпечному рівні FDA протягом чотирьох днів або плацебо. Протягом чотирьох днів вага тіла та рівень цукру в крові істотно не змінилися між двома групами. Однак у групі BPA спостерігалося значне зниження чутливості до інсуліну порівняно з контрольною групою

"Ці результати свідчать про те, що, можливо, безпечну дозу US EPA слід переглянути, і що постачальники медичних послуг можуть запропонувати ці зміни пацієнтам", — пояснив Хагобіан.

Далі дослідники планують перевірити. Вчені також хочуть з'ясувати, чи можуть аеробні вправи змінити або подолати негативний вплив BPA.

Нагадаємо, вчені з медичного центру Cedars-Sinai у Лос-Анджелесі розробили чип, який має властивості серця людини. Його можуть використовувати під час лікування онкологічних захворювань.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 26.06.2024 21:30