Б'ється, як людське: американські вчені створили чип, який має властивості серця

Вчені з медичного центру Cedars-Sinai у Лос-Анджелесі розробили чип, який має властивості серця людини. Його можуть використовувати під час лікування онкологічних захворювань.

Про це пише Science Alert.

Команда, яка розробила чип, заявила, що він відіграватиме важливу роль у перевірці безпеки лікування раку, що, як було доведено, ризикує пошкодити серце під час боротьби з небезпечними клітинами. У чип вбудували стовбурові клітин (hiPSC), які мають здатність битися так само як людське серце — близько 60 ударів на хвилину.

Здатні трансформуватися в клітини будь-якого типу, hiPSC були сконструйовані таким чином, щоб вони стали клітинами серця та кровоносних судин, перш ніж помістити їх на гнучкий силіконовий матеріал під назвою полідиметилсилоксан або PDMS. Моделюючи потік крові та механічні рухи серця у відповідь на лікування певними препаратами, вчені можуть передбачити потенційні проблеми токсичності, які можуть спричинити аритмію або загибель м’язових клітин.

"Платформа серцевого чипа, яку ми розробили, дозволяє проводити скринінг потенційно кардіотоксичних хіміотерапевтичних агентів на багатьох типах серцево-судинних клітин у фізіологічно релевантній моделі", — заявляють дослідники.

Зазначається, що серцевий чип залишався функціональним протягом кількох тижнів, пропонуючи можливість для довготривалих досліджень того, як ліки та інші фактори навколишнього середовища впливають на серце. Окрім цього, вчені можуть вивчити більше тонкощів щодо серцевих захворювань, зокрема про те, як вони з’являються і вони прогресують.

"Ці результати свідчать про те, що серцеві чипи можна використовувати для скринінгу токсичності ліків і можуть виявити потенційну специфічну токсичність клітинного типу у відповідь на кардіотоксичні сполуки", — пояснюють вчені.

Нагадаємо, вчені з Anthropic з'ясували, що після того, як модель штучного інтелекту навчена бути підступною та злою, надзвичайно складно, ба навіть неможливо, змусити її позбутися цих двоїстих тенденцій і повернутися до нормальної, доброї поведінки. Так, спроби приборкати чи переналаштувати оманливу модель можуть лише посилити її погану поведінку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 01.02.2024 03:21