На фото: пацієнтка Ніна. Джерело: dailylviv.com

У Львові померла пацієнтка, якій пересадили одночасно серце та легені: що стало причиною

У Львові померла пацієнтка, якій 25 жовтня вперше провели операцію з трансплантації комплексу — серця та легень. У неї відбулося гостре відторгнення донорських органів.

Про це повідомила прес-служба Першого медичного об'єднання Львова.

"З сумом повідомляємо, що пацієнтка, якій минулого тижня пересадили комплекс серце-легені, на жаль, померла", — йдеться у повідомленні.

Відомо, що 38-річна Ніна з Київщини мала ваду серця від народження. Минулого тижня їй зробили трансплантацію, на яку вона чекала понад півтора року.

"Попри всі зусилля медпрацівників і вдало виконану операцію її не вдалося врятувати: відбулося гостре відторгнення донорських органів", — йдеться у повідомленні.

За словами лікарів, стан пацієнтки стрімко погіршився на другу добу після трансплантації.

"Команда наших лікарів та лікарів Інституту серця робили усе можливе, аби його стабілізувати. Навіть підʼєднали ЕКМО — апарат, який замінює роботу серця і легень", — зазначають працівники закладу.

За даними медиків, на такому ранньому етапі подолати гостре відторгнення одночасно двох органів було майже неможливим. Всі реанімаційні заходи, на жаль, виявилися марними.

"Для усього нашого колективу та усіх, хто боровся за життя Ніни та вірив в її одужання — це великий удар. Немає нічого гіршого, ніж втратити пацієнта. Висловлюємо глибокі співчуття родині покійної Нині. Світла памʼять", — додали в Першому медичному об'єднанні Львова.

Нагадаємо, львівські медики вперше в Україні зробили спліт-трансплантацію печінки. Для цього донорський орган розділили на дві частини і успішно пересадили їх малюку і дорослому.

Раніше у Національному реабілітаційному центрі "Незламні" у місті Львів лікарі провели унікальну операцію із вживлення у кістку протеза. Пацієнт, який втратив обидві ноги на фронті, вже ходить і навіть кермує автівкою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 30.10.2023 18:26