Регульована міграція може внести важливий вклад у стійкий розвиток

28 ЛЮТОГО 2019 12:00

Так, наприклад, сума грошових переказів мігрантів на батьківщину в три рази перевищує обсяг коштів, що виділяються на надання офіційної допомоги з метою розвитку. І це всього 15 відсотків їхнього заробітку. Решта 85 відсотків осідають на місцевих ринках. До того ж країни, де відчувається нестача робочої сили, вирішують цю проблему саме за рахунок мігрантів, повідомляє UN.

Про це заявила Голова 73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН Марія Фернанда Еспіноса, виступаючи на відкритті засідання високого рівня з міжнародної міграції і розвитку - за двома найбільш важливим і взаємопов'язаним питань багатосторонньої порядку денного ООН.

Марія Фернанда Еспіноса підкреслила, що мігранти можуть зробити важливий внесок в просування сталого розвитку, але при цьому, за її словами, необхідно домагатися поліпшення становища самих людей, які живуть і працюють за кордоном.

А таких на сьогоднішній день у всьому світі налічується приблизно 258 мільйонів чоловік. Мігранти, на відміну від біженців, відправляються в інші країни не через прямої загрози переслідування або загибелі, а для того, щоб поліпшити своє життя, знайти хорошу роботу або отримати освіту.

У Порядку денному на період до 2030 року визнається важлива роль міжнародної міграції в просуванні економічного і соціального розвитку. Але, незважаючи на це, багато мігрантів стикаються з немислимими проблемами і стражданнями. Вони змушені працювати за копійки, в небезпечних умовах, нерідко нелегально. Найчастіше мігранти потрапляють в кабалу і стають жертвами примусової праці. До того ж в останні роки багато з них стикаються з дискримінацією в приймаючих їхніх країнах.

А між тим, міграція має безліч переваг: вона вирішує проблему нестачі робочої сили, сприяє налагодженню взаємодії між людьми в культурній, економічній і соціальній сферах. Повертаючись до країн свого походження, мігранти використовують накопичений ними досвід і науково-технічний потенціал.

Нагадаємо, що в грудні в Марракеші було прийнято угоду з міграції, покликане покінчити зі стражданнями людей, які вирушили в пошуках кращого життя і заробітку в інші країни. Повна назва нової угоди - Глобальний договір про безпечне, впорядкованої і легальної міграції.

Міграція існувала завжди - протягом всієї історії людства люди переміщалися з одного місця на інше. Але в останні роки її масштаби неухильно ростуть.

Глобальний договір про безпечне, впорядкованої і легальної міграції покликаний не блокувати процеси міграції, а управляти ними в інтересах самих мігрантів та держав - як приймають, так і країн походження.

Суспільство, 28.02.2019 12:00