Фото:Freepic

Релігійне свято 11 березня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У понеділок, 11 березня, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять святителя Софронія Єрусалимського. Також у цей день розпочинається Сирний тиждень, у народному календарі — Масниця.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.початок Сирного тижня (Масляної), святителів Софронеїв, Антипа і Єфимія.

Що відомо про святителя Софронія

Народився майбутній єпископ Єрусалима в Дамаску (Візантійська імперія). Тривалий час він відвідував монастирі, де знайомився з різними пустельниками. Згодом Софроній почав дружити з Іваном Мосхом, який став його наставником і побратимом.

Чоловіки разом вирушили до Сирії та Малої Азії. Через деякий час вони постриглися в ченці у Єгипті, а згодом Софроній став єгипетським єпископом. Він багато працював на благо Церкви, але в кінці життя йому довелося пережити дворічну облогу міста магометанами. Християни погодилися відкрити міські ворота, якщо нападники збережуть святині. Однак цю умову не було виконано, і святий патріарх Софроній помер у глибокому жалю про осквернення християнських святинь.

Він є автором численних богослужбових молитвословів. Також його належить історія про життя преподобної Марії Єгипетської.

Святий Софроній. Джерело: religions.unian.ua

Святий Софроній. Джерело: religions.unian.ua

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 11.03.2024 10:07