Фото: tvoemisto.tv

Великодній піст 2024: коли починається та як його дотримуватися

Щороку в певні дні християни дотримуються постів, під час яких суворо обмежують себе в харчуванні для очищення душі й тіла. Великий піст, який передує Великодню, є найдовшим та найсуворішим.

TrueUA розповідає, коли у 2024 році розпочнеться Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період.

Коли починається Великий піст

Великий піст починається за сім тижнів до Воскресіння Господнього і завжди завершується в суботу. Так, у 2024 році Великодній піст розпочнеться 18 березня. Триватиме він до 4 травня. 

В чому основна суть Великоднього посту

Великий піст потрібен для того, щоб очиститися від гріхів і підготувати свою душу до світлого свята — Христового Воскресіння. Протягом посту людина повинна відмовитися не лише від забороненої їжі, а й від розваг і задоволень, присвячуючи час самопізнанню і молитвам.

Дні посту — це період виявлення милосердя, примирення з усіма та прощення. Піст тілесний без посту духовного нічого не приносить для порятунку душі, навіть навпаки, може бути духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, переймається свідомістю власної переваги від свідомості того, що вона постить. Справжній піст пов’язаний з молитвою та покаянням. Без молитви та покаяння піст стає лише дієтою.

Що можна їсти у період Великоднього посту

Як і під час будь-яких постів, у Великий піст заборонені продукти тваринного походження. У понеділок, середу і п'ятницю також заборонено їсти термічно оброблені продукти — дозволяються тільки сирі овочі та фрукти, горіхи та хліб. 

Під час посту заборонені:

  • яловичина;
  • риба і морепродукти (крім Вербної неділі);
  • молоко і молочні продукти;
  • їжа з додаванням рослинної олії (у вівторок, четвер).

В перший день посту — Чистий понеділок — та останні дні Великоднього посту віряни повністю відмовляються від їжі та вживають тільки питну воду. Також на весь період посту слід відмовитися від алкоголю. Винятком є тільки вино, яке можна пити по суботах і неділях.

Варто додати, що церква  звільняє від посту:

  • дітей до 14 років;
  • вагітних;
  • матерів після пологів;
  • жінок, які годують грудьми;
  • людей, які досягли 60 років.

Нагадаємо, за даними опитування Центру Разумкова, в Україні 50% християн вважають перехід Православної церкви України на новоюліанський календар позитивним рішенням. Проте 15% українців ставляться до цього негативно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 10.02.2024 19:23