Фото:Freepic

Релігійне свято 20 березня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У середу, 20 березня, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять преподобної Світлани (Фотини). Вона була цілителькою.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святу Світлану (Фотину)

Одного разу Ісус Христос проходив через землю самарівську і зупинився відпочити біля криниці поблизу міста Сихар. У цей час прийшла по воду жінка, на ім'я Фотинія. Ісус їй сказав: "Дай мені води напитися". Жінка здивувалася та запитала: "Як ти, бувши юдеєм, просиш пити в мене, самарянки?" (юдеї з самарянами в той час не спілкувалися і не любили один одного — ред.)

Після цього вона стала ученицею Христовою і сміливо проповідувала Євангеліє в різних країнах. За днів римського імператора Нерона, Фотинія була схоплена язичниками. На допиті вона безбоязно прославляла Христа та сказала, що готова безстрашно померти за спасителя. Спочатку Нерон наказав відрубати їй сокирою руки, але кати нічого не змогли зробити та від втоми попадали на землю.

Імператор здивувався та звелів помістити Фотинію у себе в палаці під наглядом своєї дочки Домніни. Він думав, що вона вмовить святу принести жертви ідолам. Проте дочка, після бесід з мученицею, сама повірила в Христа, а з нею — сто її рабинь. За це Нерон наказав здерти шкіру з Фотинії та кинути святу у колодязь.

Свята Світлана

Свята Світлана. Джерело: ukr.media

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочався Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 20.03.2024 11:57