Фото: Pixabay

Релігійне свято 25 квітня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У четвер, 25 квітня, за новим церковним календарем віряни вшановують пам'ять апостола Марка. Він був другом і союзником святих Павла, Петра і Варнави.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святого

Святий Марк був найближчим сподвижником апостолів Петра, Павла і Варнави. Разом з ними святий був у Селевкії, звідти вирушив на острів Кіпр і пройшов його весь зі сходу на захід. Згодом Марк повернувся в Єрусалим, а потім разом з апостолом Петром побував у Римі.

У Єгипті святий заснував багато церков, у тому числі у Вавилоні. Коли апостол Павло був ув'язненим у Римі, апостол Марк перебував у Ефесі, де кафедру займав святитель Тимофій. Разом із ним апостол Марк прибув до Риму. Там він і написав святе Євангеліє.

З Риму святий Марк знову пішов до Єгипту і в Олександрії поклав початок християнському училищу, з якого згодом вийшли такі знамениті отці та вчителі церкви, як Климент Олександрійський, святитель Діонісій, святитель Григорій Чудотворець та інші. Турбуючись про влаштування церковного богослужіння, святий апостол Марк склав чин Літургії для олександрійських християн.

Також святий Марк із проповіддю Євангелія відвідав внутрішні області Африки, був у Лівії, Нектополі. Згодом язичники під час богослужіння напали на святого. Його побили та кинули до в’язниці. Там святий Марк побачив Христа, який допоміг пережити страждання. Наступного дня розлючений натовп знову поволік святого апостола вулицями міста на судилище, але дорогою святий Марк помер зі словами: "В руки твої, Господи, віддаю дух мій".

Язичники хотіли спалити тіло святого апостола, але коли розпалили багаття, пролунав грім і стався землетрус. Усі безбожники розбіглися, а християни взяли тіло святого апостола та поховали його в кам’яній гробниці. У 310 році над мощами святого апостола Марка була побудована церква. 

Апостол Марко

Апостол Марко. Джерело: pravoslavna.volyn.ua

Що не варто робити у цей день

  • Цього дня не можна скупитися.
  • 25 квітня не варто розливати воду на землю.
  • Не можна кричати на дітей.
  • Цього дня не можна вживати молочні продукти, м'ясо та яйця, оскільки триває Великий піст.
  • Також заборонено вживати алкоголь та влаштовувати гучні святкування.

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочався Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 25.04.2024 10:28