Фото: Pexels

Релігійне свято 26 березня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У вівторок, 26 березня, за новим церковним календарем християни святкують Собор архангела Гавриїла. Він вважається Божим вісником та посланцем, що оголошує про важливі події на землі. 

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святого Гавриїла

Архангела Гавриїла вважають одним із найвищих ангелів. Вважається, що він врятував людство, направляючи на істинний шлях. Він був Божим вісником та посланцем, що оголошував про важливі події на землі. Він сповістив про народження Ісуса, Діви Марії, Іоанна Хрестителя та про Воскресіння Христове.

Архангела Гавриїла на іконах зображують з райською гілочкою або білою лілією в руці, яку він приніс Діві Марії на Благовіщення, іноді — зі сферичним дзеркалом або зі свічкою всередині світильника. Його вшановують як покровителя дипломатів, миротворців, посланців. 

Архангел вважається посередником між людьми та Богом. Молитви до нього мають величезну силу — святий все передає Всевишньому. У Архангела Гавриїла просять здоров'я для себе та близьких. Він захищає від бід, допомагає прийняти правильне рішення в складних ситуаціях, а також зцілити від важких захворювань.

Архангел Гавриїл

Архангел Гавриїл. Джерело: depositphotos

Варто зазначити, що митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше TrueUA розповідавколи у 2024 році розпочався Великодній піст та якого харчування варто дотримуватися у цей період. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 26.03.2024 10:35