Фото: Pixabay

Релігійне свято 3 лютого: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У суботу, 3 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять праведних Симеона та Анни Пророчиці. Святих називають охоронцями немовлят.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святих Симеона та Анну

Праведний Симеон був Божим обранцем, який не міг померти, поки на землю не прийде Месія. Святий вів благочестиве життя, перекладав священні писання і саме з них дізнався про народження Ісуса Христа. Тоді відправився Симеон до Єрусалимського храму, де зустрів Діву Марію. Вона тримала на руках немовля. Тоді й стало всім зрозуміло, що саме Ісус Христос — обіцяний Спаситель. Благословив Симеон Божу Матір і її чоловіка Йосипа. А потім сказав, що перед цим приходила до храму Анна Пророчиця, яка також славила Господа і говорила багато про нього. Святі Анна та Симеон сказали, що Ісус стане світлом та одкровенням для слави ізраїльського народу.

Праведні Симеон та Анна Пророчиця

Праведні Симеон та Анна Пророчиця

У православній церкві вважають, що саме Анна та Симеон є останніми пророками Старого Завіту. Кажуть, що в обличчях цих людей Ісус Христос зустрів весь народ Ізраїлю. А самі Симеон та Анна вже в досить похилому віці стали символами того, що життя може підходити до кінця, але Ісус наповнює його світлом. 

Що потрібно робити у цей день

Святий Симеон і Анна Пророчиця в народі вважаються покровителями дітей. День їхньої пам’яті є вдалим для новонароджених і їхнього здоров’я. У цю дату заведено молитися про здоров'я дітей цим святим.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на лютий 2024 року. Так, в останній зимовий місяць українці будуть святкувати церковне свято — мучеників Памфіла та Порфирія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 03.02.2024 09:32