Фото: Pixabay

Релігійне свято 27 січня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У суботу, 27 січня, за новим церковним календарем християни вшановують Іоанна Золотоустого. Цей святий є одним із найбільш шанованих у православ’ї, адже він прославився добрими справами.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про Іоанна Золотоустого

Святий народився у 347 році в Антіохії (Сирія) у християнській сім’ї. Його батько помер невдовзі після народження сина, а мати доклала чималих зусиль, щоб виховати дитину освіченою та в дусі християнського благочестя. Іоан навчався красномовства, а згодом займався адвокатською практикою. Згодом він прийняв рішення присвятити своє життя служінню Богу.

Щоб досягнути бажаної мети, Іоан більшість часу проводив у молитві. Спочатку він шість років провів у пустелі, а згодом жив у печері. Коли святий Іоан Золотоустий повернувся до рідної Антіохії, його посвятили у священнослужителі, через деякий час — у диякони, а згодом — у пресвітери.

Серед людей святий Іоан Золотоустий здобув велику пошану, як проповідник та церковний оратор. Він докладав усіх зусиль, щоб духовенство ревно звершувало свій пастирський обов’язок та допомагало нужденним. У своїх творіннях він закликає кожного чинити милосердя, дослухатися до Божого Слова та перебувати у любові до ближнього.

Святий Іоанн Золотоустий. Джерело: blyzhchedoboga.com.ua

Святий Іоанн Золотоустий. Джерело: blyzhchedoboga.com.ua

Іоанну Златоусту моляться, просячи додати розуму, допомогти в духовному розвитку, пошуку себе, добробуту в родині. Архієпископа також вважають заступником людей, які у відчаї й перебувають на роздоріжжі.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на січень 2024 року. У перший місяць Нового року українці будуть святкувати День Трьох святих: Василя Великого, Григорія Богослова, Івана Золотоустого.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 27.01.2024 09:03