Фото: ПЦУ

В Україні перевірятимуть священників Московського патріархату, які захочуть доєднатися до ПЦУ

Священнослужителів УПЦ Московського патріархату, які вирішили перейти до Православної церкви України, перевірятимуть. Це робитимуть задля того, щоб не руйнувати церкву зсередини.

Про це пишуть "Волинські новини" із посиланням на предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія.

За його словами, протягом останнього часу багато парафій в різних куточках України доєднуються до єдиної української церкви. Згідно з українським законодавством, будь-яка громада має право зміни своєї юрисдикції. На думку Епіфанія, поступово всі парафії, які зараз перебувають у складі російської православної церкви в Україні, будуть в єдиній помісній автокефальній православній церкві.

Проте усіх священників перед тим, як прийняти до ПЦУ, перевірятимуть на проповідування російських ідеологій. Так, якщо священник не пропагував відкрито ідеологію "русского міра", не заплямував себе цим, то його, звичайно, приймуть.

"Щодо цього можна пересвідчитись дуже легко  зі слів громади. Коли громада вирішує про перехід і священник підтримує громаду, це засвідчує, що він є патріотом, хоч і перебував певний час у складі московського патріархату. Я переконаний, що там ще є багато священників, які є патріотами України", — каже Епіфаній.

Водночас ті священнослужителі та архієреї, які відкрито проповідували ворожу ідеологію, мають російські паспорти, але в майбутньому захочуть перейти в ПЦУ, повинні покаятися, відмовитися від російського громадянства, відректися від ідеології "русского міра".

"Тоді й буде відповідне рішення щодо їхнього прийняття до складу ПЦУ. Я бачу і чую, що українське суспільство турбується про це. Тому ми будемо перевіряти, робити все задля того, щоб такі люди, прийшовши до української церкви, не руйнували її зсередини", — сказав предстоятель ПЦУ.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення РФ до Православної церкви України перейшло понад тисячу парафій Української православної церкви Московського патріархату. Скільки ж церков перейшли до ПЦУ впродовж попередніх кількох років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.05.2023 09:23