Фото: depositphotos

Релігійне свято 4 лютого: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У неділю, 4 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують пам'ять преподобного Миколи Студеного. Бог наділив його даром зцілення. 

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про Миколу Студеного

У ранньому дитинстві батьки відправили Миколу до Константинополя — саме там жив чернець Студійського монастиря, дядько хлопчика. Святий закінчив монастирське училище і прийняв рішення вести чернечий спосіб життя. Через кілька років Микола отримує священний сан. Проте у цей час відбувалися жорстокі гоніння за християнами. Ченців переслідували та жорстоко вбивали. Миколу також багато разів заарештовували та катували — але святий віри у Христа не втрачав. Після того, як до влади Візантії прийшла мати царя Феодора, Миколу звільнили з ув’язнення і він став настоятелем монастиря.

Преподобний Микола Студений

Преподобний Микола Студений. Джерело: cultua.media

Проте згодом гоніння на християн поновлюється. Микола, як і інші віряни, був змушений переховуватися. Проте Миколу знайшли та знову відправили в темницю. Тільки після чергової зміни влади святий зміг знову служити настоятелем монастиря. За сильну віру, відкриту підтримку і сповідання християнства преподобного нагородили даром зцілення. Помер преподобний Микола в 868 році, а дар зцілення залишився — в мощах святого.

Що потрібно робити у цей день

  • 4 лютого обов’язково потрібно помолитися преподобному Миколі, щоб той зцілив від різних хвороб.
  • У святого Миколи просять захисту, якщо вирушають в далеку дорогу. Вважалося, що тричі прочитана молитва захистить від недобрих людей на шляху та допоможе дістатися до потрібного місця швидко і без затримок.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на лютий 2024 року. Так, в останній зимовий місяць українці будуть святкувати церковне свято — мучеників Памфіла та Порфирія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 04.02.2024 12:20