Фото:Freepic

Релігійне свято 8 липня: кого сьогодні вшановують християни за новим церковним календарем

У понеділок, 8 липня, за новим церковним календарем віряни вшановують святого великомученика Прокопія. До нього моляться з проханням про щасливу дорогу.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя Прокопія

В кінці третього століття в Єрусалимі проживала сім'я знатного римського християнина, на ім'я Христофор. Проте його дружина Феодосія була язичницею. Після смерті чоловіка вона прищепила віру в богів його синові, якого звали Неаній. Юнак здобув гарну освіту та скоро був представлений до двору самого імператора Діоклетіана. 

Коли було відкрите гоніння на християн, Неаній був посланий проконсулом в Олександрію з наказом переслідувати церкву Божу. Проте по дорозі в Єгипет, Неанію було явлення Ісуса Христа, який спитав юнака: "І ти йдеш на мене, Неаній?". Юнак зміг лише відповісти: "Хто ти, Господи?". Господь сказав: "Я — розп'ятий Син Божий". 

Після цього видіння Неаній став щирим послідовником Христа. Мати, не стерпівши подібних змін сина, звернулася зі скаргою до імператора. Після численних допитів і тортур, Неаній був відправлений у Кесарію Палестинську, де прийняв хрещення з ім'ям Прокопій від Самого Господа, який прийшов до нього у в'язницю. Мученик Прокопій був жорстоко вбитий у 303 році.

religions.unian.ua

Великомученик Прокопій. Джерело: religions.unian.ua

Що не варто робити у цей день

  • Не бажано вирушати у тривалу подорож.
  • Не варто 8 липня займатися рукоділлям.
  • Не можна лінуватися, байдикувати та відкладати на потім важливі завдання.
  • Не варто працювати в саду та городі. 

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше у ПЦУ пояснювали, чи можна відмовитись бути хрещеною та хрещеним. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 08.07.2024 10:34