Фото: "Укргідроенерго"

Річниця підриву окупантами Каховської ГЕС: що відомо про один з найбільших злочинів РФ

У четвер, 6 червня, минув рік відтоді, як російські загарбники підірвали Каховську гідроелектростанцію. Таким чином росіяни знищили Каховське водосховище, чим створили масштабну екологічну катастрофу, а десятки тисяч людей опинилися під загрозою смерті.

По головні факти підриву Каховської ГЕС, що стало одним із наймасштабніших злочинів окупантів під час великої війни — у нашому матеріалі.

Важливість Каховської ГЕС

Гідроелектростанція розташована неподалік від міста Нова Каховка на Херсонщині. У Дніпровському каскаді гідроелектростанцій вона була останньою — туди входили шість електростанцій:

  • Київська ГЕС (Вишгород);
  • Канівська ГЕС (Канів);
  • Кременчуцька ГЕС (Світловодськ);
  • Середньодніпровська ГЕС (Кам’янське);
  • Дніпровська ГЕС (Запоріжжя);
  • Каховська ГЕС (Нова Каховка);

Каховське водосховище було найбільшим за площею з-поміж інших, воно забезпечувало регулювання стоку Дніпра, водозабезпечення та зрошення засушливих районів південних областей України. Звідти бере свій початок й Північнокримський канал, який до 2014 року забезпечував левову частку потреб Кримського півострова прісною водою.

Дамба Каховської ГЕС також з'єднувала правий та лівий береги Дніпра: там проходили залізничний та автомобільний переходи через греблю. Тому цінність гідроелектростанції полягала не лише в енергетичній складовій України.

Каховська ГЕС до підриву

Каховська ГЕС до підриву. Фото: Вікіпедія

Захоплення окупантами Каховської ГЕС та удари ЗСУ по мосту

Вже на початку повномасштабного вторгнення окупанти захопили Каховську ГЕС. Попри це, ще певний час її потужності працювали в енергомережі України.

У серпні 2022 року Збройні сили України намагалися погіршити логістику росіян через Дніпро на Півдні України. Після точкових ударів Сил оборони міст на Каховській ГЕС став непридатним для використання. Атаки української армії на міст продовжились допоки окупанти не могли використовувати його як засіб транспортування та переправи.

Після цих подій російські загарбники почали втілювати у життя свій жахливий план. Президент Володимир Зеленський 20 жовтня 2022 року повідомив, що вороги здійснили замінування дамби, а також агрегати Каховської ГЕС. За даними української влади, у разі підриву росіянами дамби — в зоні великого затоплення могли опинитися Херсон та ще понад 80 населених пунктів. При цьому робили прогноз, що постраждають сотні тисяч людей.

Російські терористи вже 11 листопада 2022 року під час відходу на лівий берег Дніпра здійснили диверсію на Каховській ГЕС: за допомогою вибухівки зруйнували дорожнє покриття об'єкта. Проте на той час затвори для скидання води залишились практично неушкодженими, тому ймовірність підтоплення нижче за течією Дніпра був незначним.

Докази підриву ГЕС окупантами

Близько 03:00 6 червня 2023 року російська армія підірвала Каховську гідроелектростанцію. У цей період Збройні сили розпочинали контрнаступальну операцію на Півдні України.

Компанія "Укргідроенерго" у перші години після диверсії підтвердила, що Каховська ГЕС повністю зруйнована, а її відновлення є неможливим. Внаслідок вибухів не вціліла машинна зала станції, а також частина греблі. Тому Каховське водосховище перестало існувати, а води Дніпра хлинули на села й міста, що розташовані нижче за течією. Загалом у небезпечній зоні затоплення опинилися близько 80 населених і обласний центр — Херсон.

Супутниковий знімок підриву Каховської ГЕС

Фото: соцмережі

Пропагандисти РФ звинуватили у підриві ГЕС Україну, а західні ЗМІ обговорювали про можливість "самовільного" руйнування дамби гідроелектростанції.

Українська розвідка та РНБО практично одразу після підриву ГЕС повідомили, що підрив греблі відбувся зсередини, а виконавцями злочину стали військовослужбовці 205-ї мотострілецької бригади російської армії. Подальші події вказували на правдивість версії української сторони.

Російські Telegram-канали у квітні 2024 року оприлюднили кадри руйнування Каховської ГЕС невдовзі після вибуху. Цілком ймовірно, що відео було зняте саме окупантами з 205-ї бригади.

Також доказом підриву Каховської ГЕС стало перехоплення розмови росіян у червні 2023 року Службою безпеки України. У ній один з росіян підтвердив, що греблю підірвала ДРГ Росії. У такий спосіб, як випливає з розповіді окупанта, росіяни хотіли підривом дамби шантажувати чи налякати Україну. Але при цьому не розрахували силу вибуху, що спричинило техногенну катастрофу у південних областях України.

Своєю чергою дослідники NORSAR проаналізували сейсмічні сигнали, які були зафіксовані станцією BURAR (Bucovina Seismic Array) в Румунії. У ніч на 6 червня румуни зафіксували "чіткі сигнали" приблизно о 02:54 за місцевим часом — саме тоді, коли відбувся підрив гідроелектростанції, про яку вказувала українська сторона.

Своєю думкою ділилися й фахівці, які вказували на механіку знищення дамб та вірогідність внутрішнього підриву станції: вони виключили версію ракетного удару або саморуйнування греблі.

Наслідки підриву Каховської ГЕС

Підрив станції став одним із найважчих злочинів армії РФ у війні проти України. У зоні підтоплення опинилася майже сотня населених пунктів Півдня України, а десятки тисяч людей рятувалися від смертельної небезпеки.

Лише на правобережжі Херсонської області, яке було під контролем України, в результаті підриву окупантами Каховської ГЕС загинуло понад 30 людей.

Наразі неможливо визначити точну кількість жертв на захопленому лівобережжі, яке отримало нищівного удару внаслідок підриву ГЕС. Росіяни повідомляли про 59 загиблих, але приватне розслідування Associated Press довело, що цифри набагато більші. 

Київська школа економіки оцінила суму прямих збитків щонайменше у два мільярди доларів. Туди включені втрати енергетики, житлово-комунального сектора, транспорту, сільського господарства, промисловості та екології.

Наслідки підриву Каховської ГЕС

Фото: соцмережі

Підрив Каховської гідроелектростанції фактично став злочином екоциду, адже за цією статтею у прокуратурі відкрили кримінальну справу — ст. 441 ККУ. Екоцидом є "масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу".

Знищення ГЕС спричинило одномоментне осушення водосховища, що призвело до загибелі великої кількості риби й тварин, а також заболочення осушених земель і зміни кліматичного режиму регіону.

Під удар, який спричинили окупанти, потрапило сільське господарство Херсонської області, адже регіон сильно залежав від зрошувальних систем, що надходили з Каховського водосховища.

За даними гендиректора "Укргідроенерго" Ігоря Сироти, внаслідок підриву росіянами дамби Каховської ГЕС наша держава втратила до 40% запасів питної води.

Наслідки підриву ГЕС: що кажуть у Херсонській ОВА

Керівник прес-офісу ОВА Олександр Толоконніков заявив, що майже 150 тисяч гектарів затопило на Херсонщині внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. Відомо про 32 загиблих, 28 поранених та 39 зниклих безвісти. Втрати на лівому березі, який й досі перебуває в російській окупації, встановити неможливо.

"Коли сталась ця техногенна катастрофа, ми евакуювали 2800 людей. Серед них — 300 дітей та 80 маломобільних. Це з Острова і прибережних зон, які були підтоплені", — каже він.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС відбулось затоплення сотні населених пунктів

Фото: соцмережі

За словами посадовця, люди, які постраждали від затоплення внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, могли отримати компенсації з обласного, міського та державного бюджетів.

"Тут ми дотримувалися п'ять-десять тисяч першочергових компенсацій. Потім вже виїхали комісії й були складені акти. Люди, у яких повністю зруйноване або пошкоджене житло, могли подати на компенсацію за програмою "єВідновлення". Точної цифри скільки отримали компенсацій саме через підтоплення, я зараз сказати не можу, бо є також пошкоджене майно внаслідок військових дій. Але по "єВідновленню" і компенсації збитків — ми виплатили кошти понад 3700 сім'ям і виплати продовжуються. Понад мільярд 200 мільйонів виплачені людям на ремонт або на відбудову, придбання до нового житла", — наголосив він.

Керівник прес-офісу ОВА заявив, що понад 20 тисяч тонн сміття було вивезено за цей час — мулу, сміття та пошкоджених речей.

"На самому Острові, в принципі, зараз можна знайти наслідки, особливо у прибережних зонах, які постійно під обстрілом військових зі сторони лівого берега. Але комунальники продовжують прибирати. В деяких місцях нанесло саме піску по метру-півтора. Пісок також використовуємо для своїх цілей, беремо його безплатно, щоб не возити здалеку", — запевнив Толоконніков.

Та наймасовіші наслідки катастрофи, на думку Толоконнікова, — на тимчасово захопленому лівобережжі Херсонщини. Там постраждали 96% прибережних земель і невідома їх подальша доля.

"Ми пам'ятаємо всіх, хто загинув, ми пам'ятаємо цей жахливий теракт, який росіяни вчинили", — сказав Олександр Толоконніков.

Каховське водосховище перетворилося на ліс

Берег Каховського водосховища вкрився мушлями, а з висохлого ґрунту швидко проростає верба — вона вкрила усю площу знищеного водосховища. 

Каховське водосховище перетворилось на ліс

Скріншот з відео

У липні 2023 року український уряд затвердив експериментальний проект щодо створення нових інфраструктурних об'єктів Каховської ГЕС. Проте щодо цього питання й досі тривають дискусії серед спеціалістів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 06.06.2024 11:55