Рідкі кристали захистять льотчиків від сліпучого лазера

01 КВІТНЯ 2019 18:34

Поки що вчені розробили прототип осередку, з якого буде складатися така система: в звичайному стані осередок прозорий, однак при потраплянні лазерного променю він переходить в режим затемнення і послаблює його приблизно в 20 разів.

При цьому ефективність осередку не залежить від кольору, потужності або кута падіння лазерного пучка. Про нову розробку вчені повідомили на Весняних зборах і виставці Американського хімічного співтовариства (ACS Spring 2019 National Meeting & Exposition).

З ростом доступності і потужності лазерних вказівок почастішали випадки лазерного хуліганства, зокрема, засліплення пілотів літаків. Така атака особливо небезпечна під час зльоту і посадки літака, коли втрата концентрації пілота може привести до катастрофи.

За даними Федерального управління цивільної авіації США, в 2017 році було зафіксовано 6754 випадків засліплення пілотів. На щастя, поки що не зареєстровано жодного випадку катастрофи через лазерні указки.

Основна проблема, яка заважає розробити надійну систему захисту - велика різноманітність лазерів, які світять в широкому діапазоні довжин хвиль. Грубо кажучи, захист, який блокує випромінювання синього лазера, погано справляється з червоним або зеленим лазером, і навпаки.

Крім того, всі розроблені до цього часу системи захисту поглинає не тільки лазерне, але і звичайне світло, тим самим погіршуючи огляд для пілотів. Це суперечить вимогам безпеки, тому таким системам складно пройти сертифікацію і дістатися до справжніх літаків.

Група дослідників під керівництвом Джейсона Келехера (Jason Keleher) розробила новий підхід, який вирішує ці проблеми. Для цього вчені звернулися до рідких кристалів - речовинам, які одночасно володіють властивостями рідини і твердого тіла.

У звичайних умовах ця речовина знаходиться в прозорій рідкій фазі, однак під напругою переходить в непрозору кристалічну фазу, яка поглинає і розсіює світло.

Якщо покрити такими осередками скло кабіни пілотів, вийде ефективна система захисту, яка практично не знижує огляд, захищає від усіх видів лазерів і включається тільки тоді, коли це дійсно потрібно. В даний час вчені опрацьовують пристрій такої системи. Крім того, дослідники шукають інші рідкі кристали, які швидше реагують на зняття та прикладання напруги, а отже, менше часу загороджують огляд пілотів.

Технології, 01.04.2019 18:34