Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

"Рідкісна наукова подія": над Землею можна буде побачити два Місяці

З 29 вересня цього року навколо Землі почне обертатися "другий Місяць". Йдеться про астероїд діаметром 10 метрів, який буде захоплений гравітацією нашої планети впродовж 56 днів.

Як повідомляє CBS News, цей об'єкт був виявлений у серпні, і він буде обертатись навколо Землі з 29 вересня до 25 листопада.

Вчені, які виявили цей астероїд дали йому назву 2024 PT5. Дослідники з Університету Комплутенсе де Мадрид відстежували орбіту астероїда впродовж трьох тижнів та визначили його подальший шлях. Згідно з їх даними, 2024 PT5 походить від поясу астероїдів Арджуни, який обертається навколо Сонця. 

"Невидимий неозброєним оком, він є рідкісною науковою подією", — наголошують науковці.

Дослідники зауважують, що астероїд занадто малий, щоб люди могли побачити його в аматорські телескопи або біноклі, але професійне обладнання, яке мають астрономи, допоможе вести за ним візуальне спостереження.

Гравітація Землі затягне його на свою орбіту, і астероїд матиме негативну геоцентричну енергію, тобто він не зможе уникнути гравітаційного тяжіння нашої планети. Цей об'єкт обертатиметься навколо планети, а потім повернутися до геліоцентричної енергії, тобто знову обертатиметься навколо Сонця, як інші планети та об'єкти у нашій галактиці.

Навіть після того, як астероїд залишить орбіту нашої планети, він залишатиметься біля Землі впродовж кількох місяців, а максимально наблизиться до Землі 9 січня 2025 року.

"Невдовзі після цього він залишить околиці Землі, доки приблизно через 30 років його шлях не поверне на нашу орбіту", — зауважили вчені.

Нагадаємо, на початку серпня стало відомо, що американські вчені запропонували врятувати життя на Землі, зберігши його на Місяці в сучасному "Ноєвому ковчезі". Таке біосховище могло б зберегти кріоконсервовані зразки найбільш вразливих видів на Землі, щоб захистити їхнє біорізноманіття.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 23.09.2024 10:36