Фото: соцмережі

У ПЦУ розповіли про реакцію вірян на святкування Різдва 25 грудня

У зв’язку із переходом Православної церкви України (ПЦУ) на новоюліанський календар більшу частину свят відзначають в інші дати. Зокрема, Різдво Христове у 2023 році святкуватимуть 25 грудня.

Священник Православної церкви України Георгій Коваленко на брифінгу розповів про те, як реагують віряни на те, що тепер відзначати одне з найбільших православних свят у році потрібно в іншу дату.

Він нагадав, що відтепер Миколая святкуватимуть 6 грудня, Святвечір — 24 грудня, Різдво — 25 грудня, а Водохреща — 6 січня.

"От такий тепер наш календар зимових свят — і Новий рік якраз буде на святках, тобто після Різдва і до Водохреща. Тепер у нас, як і у всьому світі — Новий рік від Різдва Христового", — зазначив він.

За словами священника ПЦУ, розмови про консервативність вірян — це міф. Адже лише незначна кількість парафій і монастирів залишились на старому стилі. Більшість вірян прив'язані саме до свята, а не до дати, тому відносяться до цього адекватно.

"Ми не прив'язані до календаря як цифри, а ми прив'язані до свята. І в принципі це відчуття свята воно не календарне, не в цифрах і датах, а саме в тому, що ми святкуємо", — пояснив він.

Так, минулого року здавалося, що люди будуть святкувати Різдво у дві дати — 25 грудня і 7 січня. Проте насправді склалося так, що більшість відсвяткувавши Різдво 25 грудня, вже не відзначали його 7 січня.

"Мені здається, що оці розмови про консервативність парафіян трохи перебільшені. Звісно, в релігійному середовищі, як і в країні в цілому, є люди більш консервативні чи навіть фундаменталістське налаштовані віряни, але ПЦУ все ж таки невід’ємна частина народу і вона живе в одному ритмі з усім суспільством. І в цьому відмінність української церкви від церкви московської", — підкреслив Коваленко.

При цьому він додав, що перехід на новий календар в ПЦУ добровільний.

"Досить незначна кількість парафій і монастирів залишились на старому календарі. Такі є і в Києві. Більш того ми вже маємо досвід коли Києво-Печерська лавра — монастир ПЦУ спочатку вирішив бути на старому стилі, напевно, сподіваючись, таким чином в чергове протягнути руку ченцям з Московського патріархату, щоб вони долучилися до єдності з ПЦУ, але реальність двох місяців показала, що в Лаврі почала збільшуватися кількість парафіян, почали приїжджати паломники та у всіх у них виникало питання - чому ви не в одному ритмі з ПЦУ. І з початку різдвяного посту монастир ПЦУ Києво-Печерська лавра перейшов на новоюліанський календар, синхронізувавшись з усією церквою", — заявив він.

Нагадаємо, з 15 листопада Києво-Печерська лавра також перейшла на новоюліанський календар, який є основним для Православної церкви України. Відповідне рішення прийнято нібито "на чисельні прохання" парафіян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.11.2023 01:43