Фото: НОК України

Родинна фірма Сергія Бубки продає пальне окупантам в Донецьку — розслідування ЗМІ

Російська фірма "Монблан" — старий родинний бізнес легендарного українського спортсмена, 35-разового рекордсмена світу зі стрибків з жердиною, колишнього голови Національного олімпійського комітету Сергія Бубки. Зараз компанія працює на тимчасово захоплених Російською Федерацією територіях і навіть у травні цього року уклала контракти з окупантами на постачання пального.

Про це йдеться у розслідуванні проекту Bihus.Info.

Українська компанія Сергія Бубки, його брата Василя та матері Валентини була створена у Донецьку і навіть після окупації частини Донбасу не була закрита. Її з основним видом діяльності — торгівля пальним. До 2014 року "Монблан" брав участь в українських тендерах і вигравав підряди на постачання пального та їжі на мільйони гривень щороку. Після окупації Донецька фірма змінила юридичну адресу на неокуповану Волноваху і продовжила брати участь в українських тендерах. Востаннє вона засвітилася у публічних торгах у 2018-му році. 

На початку 2023 року фірма "Монблан" з’явилася в російському реєстрі юридичних осіб. Реєстрація в базах країни-агресора відбувалася після того, як там ухвалили закон, що всі компанії на окупованих територіях мають привести документи у відповідність до законодавства РФ. На відміну від українського реєстру, в базах терористів адреса реєстрації фірми знову зазначена як Донецьк, а власниками компанії записані лише Сергій Бубка та його брат. Василь Бубка також значиться директором цієї компанії.

У травні російська фірма "Монблан" почала офіційно торгувати з терористами. Журналісти знайшли три контракти на постачання пального для структур окупантів, опубліковані на порталі закупівель РФ.

  • 4 травня компанія уклала угоду з так званим "республиканским реабилитационным центром министерства здравоохранения днр" на майже 100 тисяч рублів. За ці гроші вона має надати окупантам 2000 літрів пального.
  • 26 травня. Фірма "Монблан" продала 11,5 тисяч літрів пального на майже 669 тисяч рублів "Федеральному казенному учреждению  "Центр по обеспечению деятельности казначейства России".
  • 30-го травня, 1 200 літрів пального на 63 тисячі рублів компанія продала так званому "республиканскому казначейству днр".

Журналісти зазначають, що фірма "Монблан" продає талони на пальне. Використати їх можна на заправках "Монблану". Наразі їх як мінімум шість, усі — на тимчасово окупованих Росією українських територіях: чотири в Донецьку, по одній — у Макіївці та біля Волновахи.  

Фірма Сергія Бубки продає паливо окупантам

Інфографіка: Bihus.Info

На всіх контрактах з окупантами стоїть підпис Василя Бубки, як керівника компанії. Також в реєстраційних документах зазначено, що він є громадянином РФ. А Сергій Бубка в цих же документах значиться громадянином України.

Нагадаємо, журналісти виявили на Лазуровому узбережжі розкішну віллу, оформлену на французьку фірму, яку три роки тому придбала компанія дружини президента "Київміськбуду" Ігоря Кушніра. Цікаво, що сам забудовник стверджує, що не володіє майном за межами України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Спорт, 08.07.2023 23:55