Фото: ua.depositphotos.com

Росії не вдалося "експортувати" учасникам БРІКС свої неоімперіалістичні погляди, — МЗС

Лідери країн-членів БРІКС, серед яких чимало прихильників територіальній цілісності України, не підтримали пропоновані формулювання Російської Федерації. Вони стосувались неоімперіалістичних поглядів на зміну світового правопорядку.

Відповідний коментар опублікувало Міністерство закордонних справ щодо підсумкової декларації саміту БРІКС у Казані.

В українському відомстві звернули увагу на пункт 36 підсумкової декларації саміту БРІКС у Казані, присвяченому Україні, в якому його учасники лише нагадали про власні національні позиції щодо ситуації в Україні, свою відданість цілям і принципам Статуту ООН, а також мирному врегулюванню та дипломатії.

"Вважаємо, що цей текст фактично свідчить, що Росії не вдалося "експортувати" учасникам саміту БРІКС свої неоімперіалістичні погляди на зміну світового правопорядку та глобальної архітектури безпеки через агресію проти України", — йдеться у повідомленні МЗС.

В українському МЗС зауважили, що спроби Москви навʼязати уявлення про нібито альтернативну позицію т.зв. "Глобального Півдня" щодо російської агресії проти України зазнали чергового фіаско. 

"Декларація продемонструвала, що БРІКС як обʼєднання не має єдиної позиції щодо російської агресії проти України. Саміт БРІКС лише вчергове засвідчив, що світова більшість залишається на боці України у її прагненні гарантувати встановлення справедливого миру", — додали в МЗС.

БРІКС — міждержавне об'єднання, створене у 2006 році. Російська Федерація з 1 січня обіймає посаду голови організації. Крім країни-агресорки, а також Бразилії, Індії, Китаю та ПАР, з початку 2024 року до БРІКС приєдналися Єгипет, Ефіопія, Іран, ОАЕ та Саудівська Аравія.

Нагадаємо, 20 жовтня стало відомо, що бразильський президент Луїс Інасіу Лула да Сілва скасував свою поїздку на саміт БРІКС до Росії. Офіційна причина — проблеми зі здоров’ям. Проте президент Бразилії приєднається до саміту БРІКС в онлайн-форматі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.10.2024 18:59