Фото: Рixabay

Російська фабрика фейків: експерти пояснили, на які країни Європи РФ спрямувала потік дезінформації

Росія спрямувала хвилю дезінформації на Чехію. Йдеться про фейкові новини щодо "контрабанди західної зброї".

Про це на брифінгу в "Медіацентрі Україна — Укрінформ" повідомила лідерка проекту VoxChek Світлана Сліпченко.

За її словами, серед усіх наративів та всієї дезінформації, найбільше фейкових російських повідомлень про Україну було спрямовано на Польщу, то саме щодо "контрабанди західної зброї" найбільше повідомлень було спрямовано на Чехію.

"Майже третина заяв у рамках цього наративу за останні півтора року. Польща в цьому випадку на другому місці із чвертю цих заяв. І далі по 15% у Німеччини та Словаччини, і менше 10% в Італії та Угорщини", — зазначила Сліпченко.
 
Вона зазначила, що сплески дезінформаційних кампаній російської пропаганди збігаються з моментами виборів у цих країнах. Тепер, ймовірно, РФ буде активізувати зусилля з дискредитації України і напередодні виборів до Європарламенту. 

"Ми бачимо, що Росія буде активізовувати свої зусилля із дискредитації України ближче і до виборів до Європейського парламенту у червні 2024 року. І таким чином ми можемо очікувати, що попри те, що вже було спродуковано чимало фейків з використанням і різних методів із залученням різних джерел, Росія не буде надалі відмовлятися від цієї теми і буде надалі її використовувати", — вважає Сліпченко.

Нагадаємо, російські пропагандисти повернулися в Європу, попри запроваджені проти них санкції. Для своєї роботи рашисти використовують так звані сайти-дзеркала. Європейський Союз пообіцяв припинити потік пропаганди Володимира Путіна після того, як Росія вдерлася в Україну, наклавши санкції на підтримувані державою ЗМІ RT і Sputnik через декілька днів після нападу.

Зокрема, зараз у Європі працює swentr.site, назва якого є просто перевернутою задом наперед назвою "RT News". Його створили через три дні після запровадження європейських санкцій на початку російського вторгнення в Україну. Зараз відомо загалом про 19 таких сайтів-дзеркал, які RT використовує для охоплення аудиторії в ЄС. Для просування цих сайтів росіяни використовують акаунти "із синьою галочкою" в мережі X (колишній Twitter) та інших соцмережах, які дають прямі посилання на матеріали з цих ресурсів.

Проблемою у боротьбі з такими клонами російських пропагандистських сайтів є значна повільність європейської бюрократії. Крім того, складнощів додає ще й те, що безпосередня реалізація санкційних рішень лежить на плечах окремих країн-членів ЄС, кожна з яких діє на власний розсуд.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.11.2023 17:36