Фото: Facebook/kpszsu

Російські ракети у повітряному просторі Молдови й Румунії: як відреагували в НАТО

Вранці 10 лютого Росія здійснила нову масовану ракетну атаку на Україну. Дві ракети перетнули повітряний простір Молдови та Румунії.

Як пише The Washington Post, у НАТО відмовилися коментувати інформацію, яку надала українська сторона з цього приводу.

У генсека НАТО послалися на заяву Міністерства оборони Румунії. Зокрема, там йдеться, що ракета, випущена по Україні, перетнула Молдову та наблизилася до кордону Румунії на відстань 22 милі (35 км). Через це Румунія підняла два винищувачі, які проводили навчання під командуванням НАТО. 

"Повітряна ціль, запущена з Чорного моря з корабля Російської Федерації поблизу Кримського півострова, найімовірніше, крилата ракета, яка пролетіла над територією України, а потім перетнула Молдову й знову увійшла в український повітряний простір, жодного разу не перетинала повітряний простір Румунії", — стверджують у військовому відомстві. 

Зазначається, що через ворожу ціль, яка була помічена поблизу кордону, о 10:38 два винищувачі МіГ-21 Lancer "були перенаправлені на північний схід Румунії. Приблизно через дві хвилини ситуація прояснилася — і два літаки відновили свою початкову місію".

Для чого Росія запускає ракети поблизу кордону інших країн?

У Повітряних силах України пояснили, що рашисти роблять це навмисно, щоб провокувати Україну до їхнього збиття, внаслідок чого уламки можуть падати на території інших держав.

"Зрозуміло, що, запускаючи через територію Білорусі чи Молдови, вони намагаються якомога ближче до кордону пускати ракети, щоб відпрацьовувала наша система ППО. Вони це прекрасно розуміють і спеціально провокують на такі дії", — сказав речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Чергова масована ракетна атака: що відомо

Новий масований ракетний удар РФ по Україні розпочався ввечері 9 лютого. За даними ЗСУ, до 12:00 10 лютого Росія випустила понад 100 ракет. Вибухи чули у Києві, Харкові, Кривому Розі, Хмельницькому, Вінниці, Івано-Франківську, а також у Львівській, Одеській, Дніпропетровській, Запорізькій та Полтавській областях.

У період із 21:50 9 лютого до 12:00 10 лютого РФ випустила 71 крилату ракету та до 35 ракет комплексу С-300. Водночас ворог застосував сім ударних БпЛА типу Shahed.

Президент Володимир Зеленський прокоментував масований ракетний обстріл 10 лютого. Гарант наголосив, що російські ракети на території Молдови та Румунії — це виклик НАТО, колективній безпеці.

Нагадаємо, у Молдові також прокоментували інцидент. Там засудили такий крок й викликали у МЗС посла РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.02.2023 18:06