Ракета "Ярс". Джерело: росЗМІ

Російські ракети "Ярс" і "Булава" зазнали невдач під час випробувань: що сталося з носіями ядерної зброї

У Росії відбулися невдалі випробування ракет "Ярс" і "Булава". Це носії ядерної зброї. Під час пробних запусків вони збилися з курсу.

Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Там зазначили, що 1 листопада Росія провела невдалі випробування міжконтинентальної балістичної ракети РС-24 "Ярс", яка є основною у наземному компоненті стратегічних ядерних сил РФ.

"Запуск ракети "Ярс" із космодрому "Плєсєцк" (Архангельська область) по цілі на полігоні "Кура" (Камчатка) здійснив бойовий розрахунок 33 ракетної армії ракетних військ стратегічного призначення. Ракета збилася з курсу, як і під час попередніх командно-штабних навчань стратегічних ядерних сил 25 жовтня", — розповіли українські розвідники.

Вони додали, що так само невдало 25 жовтня завершився випробувальний запуск із підводного ракетного крейсера "Борей" балістичної ракети РСМ-56 "Булава", що вкотре засвідчило її ненадійність.

У ГУР зауважили, що серйозні проблеми Москва має також із важкою міжконтинентальною балістичною ракетою РС-28 "Сармат" шахтного базування ― це один із ключових проектів в оголошеному агресором процесі модернізації стратегічних ядерних сил. Ракету "Сармат" у Росії створюють з 2009 року. Згідно з первинними планами, її мали прийняти на озброєння ще 5 років тому ― 2018 року, але дату постійно відтерміновували.

"Зрештою, "Сармат" прийняли на озброєння лише у вересні 2023-го ― після першого та єдиного повноцінного випробування, проведеного у квітні цього року", — пояснили в українській розвідці.

Фахівці стверджують, що порівняно з виготовленою в Україні міжконтинентальною балістичною ракетою РС-20 "Воєвода" створена їй на заміну ракета "Сармат" позбавлена будь-яких переваг у конструкції, головній частині чи методах подолання протиракетної оборони. Фактично "Сармат" ― недопрацьована, недосконала, сира ракета.

Залишаються неподоланими складнощі Росії й у намірах вдосконалити повітряний компонент стратегічних ядерних сил. У межах часткової модернізації радянських бомбардувальників Ту-160 та Ту-95С росіяни мають здатність щорічно опрацьовувати один-два літаки. Заплановане на 2023 рік постачання нових стратегічних бомбардувальників Ту-160М2 перенесли на пізніший термін, оскільки росіяни так і не змогли відновити виробництво нової версії двигунів НК-32.

"Усі перелічені проблеми стратегічних ядерних сил Росії ― прямий наслідок санкційної політики цивілізованого світу проти Москви за розв’язану нею війну проти України, а також неспроможності науково-технічної та промислової баз терористичної РФ виготовити необхідні компоненти на заміну імпортним", — підсумували в Головному управління розвідки.

Джерело: Головне управління розвідки

Джерело: Головне управління розвідки

Нагадаємо, що секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов 27 жовтня заявляв, що росіяни проводили ядерні тренування. Однак, вони були не зовсім вдалими, бо країна-агресорка — технологічно відстала держава порівняно із Заходом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.11.2023 11:48