Фото: eeas.europa.eu

Вихід Росії з договору про заборону ядерних випробувань: з'явилась реакція Євросоюзу

Російська Федерація відкликає ратифікацію Росією договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ). Відповідний закон 2 листопада підписав російський диктатор Володимир Путін, що викликало різке засудження з боку Європейського Союзу.

Про це йдеться на офіційному порталі правової інформації Євросоюзу.

Варто відзначити, що законопроект про відкликання ратифікації договору Державна дума РФ ухвалила у середині жовтня, а 25 жовтня його схвалила Рада Федерації. Того ж дня Росія пропрацювала "ядерний удар у відповідь" на потенційний удар противника.

Як відреагував Євросоюз

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що оголошене сьогодні рішення Росії відкликати свою ратифікацію ДВЗЯВ ставить під загрозу всю міжнародну архітектуру ядерного нерозповсюдження та контролю над озброєнням та несе загрози для світової стабільності.

"Європейський Союз глибоко шкодує про це рішення Росії. Усі країни-члени ЄС ратифікували ДВЗЯВ і протягом багатьох років працюють над його посиленням і набуттям чинності. Договір є інструментом надзвичайної важливості для ядерного роззброєння та нерозповсюдження. Він встановив потужну норму проти ядерних випробувань, яку поважають у всьому світі", — сказав Боррель.

Дипломат також зазначив, що для міжнародного миру та безпеки вкрай важливо, щоб усі держави повністю дотримувалися мораторію на випробувальні вибухи ядерної зброї чи будь-які інші ядерні вибухи та утримувалися від будь-яких дій, що суперечать об’єкту та меті Договору. 

Європейський Союз закликав Російську Федерацію поважати цілі та завдання договору. Боррель наголосив, що відмова від участі у цій міжнародній угоді є найгіршою дією для Росії як постійного представника в Раді Безпеки ООН.

Що передувало рішенню РФ

Путін 5 жовтня закликав російський парламент відкликати ратифікацію угоди, щоб "віддзеркалити" позицію Сполучених Штатів, які підписали, але так і не ратифікували договір 1996 року.

Росія заявляє, що не відновить випробування ядерної зброї, якщо цього не зробить Вашингтон. Але експерти з контролю над озброєннями занепокоєні тим, що вона може наблизитися до випробувань, які Захід сприйме як російську ядерну ескалацію на тлі війни в Україні.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну Москва час від часу вдається до ядерних погроз. Розвідка й лідери західних держав загалом вважають такий сценарій малоймовірним.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України називало рішення російського парламенту відкликати ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань черговим кроком ядерного шантажу РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.11.2023 06:15