Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Російський "Газпром" протягом наступних 10 років навряд чи зможе відновити об'єми продажу газу, — FT

Російська компанія "Газпром" навряд чи зможе до 2035 року відновити об'єми продажу газу, які були втрачені внаслідок повномасштабного вторгнення Росії до України. Керівництво компанії сподівається, що новий трубопровід до Китаю допоможе компенсувати втрачені обсяги експорту до Європи.

Як повідомляє Financial Times, посилаючись на звіт, який торік був підготовлений на замовлення "Газпрому", першочерговими наслідками санкцій для компанії стало скорочення об’єму експорту, які будуть відновлені до рівня 2020 року не раніше 2035 року.

Зазначається, що експорт газу до Європи до 2035 року становитиме в середньому 50–75 мільярдів кубометрів на рік. Ці показники ледве сягають третини тих, які були до початку повномасштабної російсько-української війни. У російській компанії сподіваються, що новий трубопровід до Китаю допоможе заповнити втрачені обсяги експорту блакитного палива до Європи. Однак, варто зазначити, що потужність газогону складе всього 50 мільярдів кубометрів на рік, а китайські ціни на газ значно нижчі від європейських.

"Це дуже похмуро. "Газпром" перебуває в безвиході, і вони це чудово розуміють", — наголосила старша наукова співробітниця вашингтонського Інституту світової економіки Петерсона Еліна Рибакова.

Водночас аналітик Сергій Вакуленко додав, що енергетична компанія регулярно замовляє сторонні дослідження, щоб отримати від Кремля преференції та додаткове фінансування.

Як зазначає Financial Times, за підсумками 2023 року компанія "Газпром" показала свій перший збиток за майже 25 років роботи. Торік збитки становили 629 мільярдів рублів. При цьому 2022 року компанія звітувала про прибуток, який сягав 1,23 трильйона рублів.

Нагадаємо, у травні видання Bloomber повідомляло, що через  рішення європейського суду австрійська нафтогазова група OMV може призупинити платежі "Газпрому". Це призведе до припинення постачання російського газу в Австрію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.06.2024 15:03