Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Британська розвідка проаналізувала рекордні збитки російського "Газпрому"

Через рекордні збитки російська державна компанія "Газпром" суттєво зменшує свої інвестиції на 2024 рік. При цьому влада Росії планує збільшити податкове навантаження на "Газпром".

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

Експерти зазначили, що "Газпром" поінформував про найбільший річний збиток за останні 25 років. 2023 року доходи "Газпрому" впали приблизно на 30%, що призвело до річного чистого збитку в розмірі близько 6,9 мільярда доларів.

Розвідники зауважили, що вторгнення Росії в Україну 2022 року та подальше погіршення відносин із Заходом серйозно обмежили діяльність "Газпрому". Повна переорієнтація експорту "Газпрому" з європейських ринків, ймовірно, продовжуватиме обмежувати його прибутки щонайменше до 2030 року.

Хоча "Газпром" зміг переорієнтувати частину своєї торгівлі на альтернативні ринки, через інфраструктурні обмеження вони, ймовірно, становили лише від 5 до 10 відсотків втрачених європейських продажів 2023 року.

У британській розвідці припустили, що збільшення або майбутні продажі залежатимуть від будівництва нової інфраструктури, наприклад, газопроводу "Сила Сибіру 2". Високе оподаткування доходів "Газпрому" 2022 та 2023 років майже напевно зменшило можливості та стимули для компанії інвестувати в розширення на альтернативні ринки. 2023 року "Газпром" сплатив до російського бюджету приблизно 28 мільярдів доларів, це близько 9% від загальних доходів бюджету Росії.

"Російський уряд планує ще збільшити податкове навантаження на "Газпром" 2024 року, що, ймовірно, вплинуло на рішення "Газпрому" скоротити свої інвестиції на 2024 рік приблизно на 15%", — підсумували в Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Нагадаємо, в березні  міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Україна не планує продовжувати контракт на транзит газу з російським "Газпромом". Газотранспортна система України пройшла стрес-тест — і тепер готова до життя без транзиту російського газу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.05.2024 13:22