Фото ілюстративне зі соцмереж

В українському уряді підтвердили повний розрив із "Газпромом"

Україна не планує продовжувати контракт на транзит газу з російським "Газпромом". Газотранспортна система України пройшла стрес-тест — і тепер готова до життя без транзиту російського газу.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Я можу підтвердити, що ми не плануємо укладати жодних додаткових угод або пролонгувати дію цієї угоди", — наголосив він.

За його словами, газотранспортна система України пройшла стрес-тест — і тепер готова до життя без транзиту російського газу.

Раніше єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон зазначала, що 2024 року постачання скрапленого природного газу до Європейського Союзу зменшаться — в тому числі завдяки поступовому тиску на імпортерів газу з Російської Федерації всередині об’єднання.

При цьому Герман Галущенко не згадував, чи залишиться можливим продовження транспортування газу з Росії в обхід контрактів із "Газпромом", згадавши про те, що країни Євросоюзу мають успішний досвід швидкої відмови від російського газу:

"Є ініціатива Євросоюзу RepowerEU, яка передбачає, що до 2027 року європейські країни повністю позбудуться російського газу, не тільки трубопровідного, але і всього газу, включаючи скраплений природний газ", — підсумував Герман Галущенко.

Нагадаємо, наприкінці минулого року стало відомо, що Німеччина досі торгує російським газом, оскільки розірвання контракту націоналізованої фірми може коштувати мільярди євро. Така ситуація створює дилему для Берліна, яка потенційно вигідна Москві.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.03.2024 17:57