Фото ілюстративне. Джерело: Bloomberg

Німеччина досі торгує російським газом: у чому причина

Німеччина дотепер торгує російським газом, оскільки розірвання контракту націоналізованої фірми може коштувати мільярди євро. Така ситуація створює дилему для Берліна, яка потенційно вигідна Москві.

Про це повідомив Bloomberg. За інформацією видання, SEFE GmbH — колишній підрозділ ПАТ "Газпром" — надає російський зріджений природний газ на умовах старого контракту, що існував до того, як Німеччина торік переоформила компанію у свою власність. Вантажі, які не підпадають під міжнародні санкції, прямують до Індії.

Ця торгівля стала головним болем для Німеччини, яка прямо заявила, що не буде використовувати газ з Росії у зв'язку з війною в Україні. Берлін стикається з різкою критикою у зв'язку з побоюваннями, що державна компанія все ще має зв'язки з Москвою, попри її політичну риторику.

Однак порушення контракту може коштувати німецьким платникам податків щонайменше 10 мільярдів євро (10,6 мільярда доларів) — значно більше, ніж урядова допомога SEFE.

"Як і будь-який довгостроковий контракт на постачання, цей старий контракт SEFE також містить дуже суворі штрафні санкції та наслідки відповідальності в разі, якщо SEFE не виконає свої договірні зобов'язання", — заявив представник SEFE, відмовившись коментувати конкретні умови.

Ця цифра є приблизною оцінкою збитку та штрафів, якщо Росія успішно подасть позов проти фірми в Міжнародний арбітражний суд.

За словами людей, знайомих зі ситуацією, якщо трейдер не відвантажить пальне на Ямалі, Росія все одно зможе продати вантаж в іншому місці. Це означає, що Москва потенційно може отримати гроші двічі — від продажу та від будь-яких штрафів, якщо встановлять, що SEFE порушує контракт.

У жовтні 2023 року SEFE забрала окремі партії зрідженого природного газу, виробленого на Ямалі, в бельгійському порту Брюгге. Їх мають доставити в Індію в листопаді. Компанія не планує імпортувати російський зріджений природний газ у Німеччину або будь-яку іншу країну Євросоюзу.

Однак уряд Німеччини "суперечливо поводиться", на думку фінансового експерта опозиційної Лівої партії Крістіана Герке. Експерт зазначив, що, з одного боку, німецька державна фірма купує, просуває та продає російський газ. При цьому, з іншого боку, урядовці закликають до "подальших посилених санкцій проти Росії".

Як відомо, 2022 року Німеччина націоналізувала SEFE GmbH, щоб обмежити побічні ефекти енергетичної кризи, яка охопила регіон після того, як Росія скоротила постачання газу. Порятунок обійшовся платникам податків від 6,3 до 7,7 мільярда євро.

У SEFE є 20-річний контракт на постачання зрідженого природного газу із заводу на Ямалі в Сибіру, який розпочався 2018 року. За нинішніми ринковими цінами, ця угода коштує близько двох мільярдів євро на рік. Компанія має платити за російський зріджений природний газ незалежно від того, чи заволодіє вона вантажами, за умовами її укладення. SEFE також має окреме довгострокове зобов'язання щодо постачання індійській компанії GAIL Ltd., а пошук альтернативних вантажів може виявитися дорожчим, ніж постачання з Росії.

Нагадаємо, що Чехія планує у найближчі місяці відмовитись від російської нафти. Раніше країна позбулася залежності від її газу. Таку заяву зробив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала. Він наголосив, що його держава створює справжній енергетичний суверенітет.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.10.2023 11:42