Фото ілюстративне зі соцмереж

"Газпром" може зупинити постачання газу до Австрії: у чому причина

Через рішення європейського суду австрійська нафтогазова група OMV може призупинити платежі "Газпрому". Це призведе до припинення постачання російського газу в Австрію.

Як повідомляє Bloomberg, "Газпром" забезпечував понад 80% австрійського імпорту газу за останні сім місяців. Постачання відбувалися в межах довгострокового контракту, який розрахований до 2040 року.

Якщо австрійські суди виконають рішення європейського суду — це потенційно призведе до зриву платежів OMV і тоді "Газпром" припинить постачання газу до Австрії. У заяві австрійського регулятора E-Control йдеться, що перерва з постачанням російського газу може призвести до "короткострокового" підвищення цін в країні на блакитне паливо. 

Видання наголошує, що нове попередження для OMV було видано, коли Австрія почала перегляд свого контракту з "Газпромом". Міністр енергетики країни Леонор Гевеслер намагається прискорити відхід Відня від постачання російського газу напередодні національних виборів цього року. Відомо, що понад півстоліття австрійські домогосподарства та промисловість були скріплені угодами, вперше підписаними з Радянським Союзом. Паливо, що постачається трубопроводами з Росії, часто було дешевшим, ніж скраплений природний газ, і ці довгострокові контракти з "Газпромом" давали підприємствам впевненість щодо їхніх витрат на енергію. 

Важливо додати, що транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" та російським "Газпромом" укладено у грудні 2019 року. Його термін складає п'ять років. Попри війну, Україна дозволяє російському газу проходити через свою територію до таких країн, як Австрія, Словаччина, Італія та Угорщина. Українська влада неодноразово заявляла, що не планує продовжувати контракт після 2024 року.

Нагадаємо, 12 травня Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані своєї розвідки, заявило, що через рекордні збитки російська державна компанія "Газпром" суттєво зменшує свої інвестиції на 2024 рік. При цьому влада Росії планує збільшити податкове навантаження на "Газпром".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.05.2024 03:35